PREDSJEDNIK SUDA

Ustavni sud je spreman za rad 'Počinjemo sa zasjedanjem i donošenjem odluka'

Kandidati pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i političke sustave
 Dragan Matić / CROPIX

- Ustavni sud je spreman za rad. Nakon što smo izabrali predsjednika i zamjenika predsjednika Suda, formirali smo ustavnosudska vijeća, njih dvanaest, odredili savjetnike koji će raditi za pojedine suce i spremni smo za zasjedanja i donošenja odluka - kaže Miroslav Šeparović, novi predsjednik Ustavnog suda koji je u tajnom glasanju dobio jednoglasnu podršku. Kaže da su suci njega izabrali za predsjendika jer je najstariji i jer smatraju da će kao sudac iz bivšeg saziva održati kontinuitet.


Na pitanje hoće li Ustavni sud i u novome sazivu biti opterećen aferama koje su pratile izbor sudaca, kao i kritikama da su izabrani trulim kompromisom između HDZ-a i SDP-a koji su "zbrinuli" svoje kadrove, Šeparović odgovara da je nadležni saborski Odbor za Ustav i poslovnik proveo proceduru oko izbora sudaca, da su na njemu bila raspravljena sva eventualno sporna pitanja, da su sa svim kandidatima obavljeni razgovori, a suci izabrani dvotrećinskom većinom saborskih zastupnika.

- Poštujem odluku Hrvatskog Sabora i i za mene su svi suci isti, i raditi ću s njima s punim povjerenjem - kazao je novi predsjednik Ustavnog suda. Oko kritika da je Ustavni sud politički Šeparović kaže da nigdje u svijetu, pa ni kod nas, Ustavni sud ne može biti lišen politike, jer politika bira suce. - Važno je jedino to da nakon izbora rade samostalno i da su neovisni od političke opcije kojoj su eventualno pripadali. Nije loše ni to da nekoliko političara uđe u Ustavni sud. Prema pravilima Venecijanske komisije u sastavu Ustavnog suda trebaju biti članovi akademske zajednice, karijerni suci, odvjetnici i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti - kaže Šeparović i dodaje da su ti uvjeti u našem Ustavnom sudu zadovoljeni. U odnosu na troje sudaca - Josipa Leku koji je u prošlom sazivu bio predsjednik Sabora, te Ingrid Antičević Marinović i Davorina Mlakara kaže da će njihovo iskustvo i znanje o načinu i okolnostima u kojima se donose zakoni sigurno biti važni za Ustavni sud.


Novi predsjednik najavljuje i novosti u radu Ustavnog suda, a to će biti otvoreniji način komuniciranja.

- Predložiti ću promjenu Poslovnika tako da se uvede služba za odnose s javnošću. Tek treba vidjeti kako bi se to ustrojilo, ali smatram da postoji potreba komunikacije s javnošću na način da se pojasne naše odluke, kako njihov sadržaj, tako i razlozi njihova donošenja. Ustavni sud donosi odluke koje znaju imati i po 150 stranica i jasno da je u toj količini materijala javnosti teško prepoznati bit - kaže Šeparović. Nije mogao reći koje će predmete novi Ustavni sud prve rješavati, no iznio je podatak po kojemu je trenutno nerješeno 3.924 predmeta (koliki je i godišnji priliv), a od toga je 715 predmeta apstraktne kontrole zakona, te 2.746 ustavnih tužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:07