RATNI ZLOČINAC NOSITELJ HDSSB-OVE LISTE

USTAVNI SUD: Izborno povjerenstvo je pogriješilo, Glavaš ne smije na izbore

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo je pogriješilo. Branimir Glavaš ne može biti nositelj HDSSB-ovih kandidacijskih lista na izborima. Tako, naime, smatra Ustavni sud koji je u današnjem priopćenju koje je potpisala predsjednica suda Jasna Omejec, detaljno obrazložio svoju odluku.

- Očitovanje DIP-a da Branimir Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a , ali ne i kandidat na listi na parlamentarnim izborima, ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost - stajalište je Ustavnog suda koji ističe i da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose - njihovi donositelji.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić zatražio je od DIP-a da se očituje oko toga može li Branimir Glavaš na izborima iskoristiti pasivno biračko pravo odnosno može li biti nositelj lista, kandidat na listi ili nositelj i kandidat liste. Također su tražili da DIP odgovori postoje ikakve zapreke da Glavaš koji je pravomoćno osuđen, a u zatvoru je u drugoj državi, bude istaknut za nositelja stranačke liste.

DIP je, pak odgovorio da Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat.

- Branimir Glavaš ne bi mogao biti isključen od mogućnosti da bude određen za nositelja liste na temelju odluke političke stranke koja je poslala upit - stoji u mišljenju DIP-a koje je potpisao predsjednik Branko Hrvatin.

No, Ustavni sud ne dijeli to mišljenje.

- U “sudionike izbornog procesa" nedvojbeno se moraju uvrstiti i nositelji kandidacijskih lista u smislu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Neovisno o činjenici što "nositelj liste" ne mora biti kandidat na listi, njegovo je sudioništvo u izbornom procesu, izravno i neposredno: jedino se njegovo ime pojavljuje na glasačkom listiću na dan izbora. U tom je smislu također nedvojbeno da - s aspekta utjecaja na birače i cjelokupni izborni proces - nositelj liste ima i pravno i faktički jaču poziciju od samih kandidata na dan izbora, jer se imena kandidata - za razliku od imena nositelja liste - ne pojavljuju na glasačkim listićima - smatra Ustavni sud i navodi kako su dužni pravodobno upozoriti sva tijela za provedbu izbora i sve sudionike izbornog procesa na neposrednu odgovornost za odluke koje donose.

- Tako, primjerice, iz činjenice da “Zakon o izborima ne sadrži nikakve pretpostavke ili ograničenja te zabrane u odnosu na određivanje nositelja liste već je to slobodno pravo političkih stranaka" ne proizlazi automatski da te "pretpostavke", "ograničenja" ili "zabrane" ne bi mogle biti inherentne objektivnom poretku vrijednosti zapisanom u Ustavu - stoji u priopćenju Ustavnog suda koji drži da je time ispunio svoju ustavnu zadaću pravodobnog podsjećanja na smjer koji moraju slijediti sva tijela za provedbu izbora i svi sudionici izbornog procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:07