TOČNO ZNAJU ŠTO ŽELE

Ustavni suci ne žele domaći namještaj: Kupuju talijansku ebanovinu za pet milijuna kuna!

Ne samo da navode specifične mjere namještaja, nego su u dokumentaciju priložili i fotografije iz kataloga skupocjenog talijanskog brenda

ZAGREB - Okrugli stol za objed od ebanovine s tri noge, ekskluzivne talijanske marke Giorgetti, koji u jednom zagrebačkom dućanu stoji 35.620 kuna, samo je jedan od skupocjenih i luksuznih komada namještaja kakav Ustavni sud Republike Hrvatske traži u javnom natječaju za opremanje svojih novouređenih prostorija na Markovu trgu.

Novac iz proračuna

Na namještaj planiraju, doznajemo, potrošiti ukupno oko pet milijuna kuna iz državnog proračuna, nakon što su u preuređenje cijele zgrade uložili 60 milijuna kuna!

Stol s tri noge samo je jedan u nizu specifičnih i skupocjenih komada koje spomenuti sud traži u svom natječaju, a koji odudaraju od standardnog uredskog namještaja kakav u pravilu proizvode domaći proizvođači.

U dokumentaciji Ustavni sud, ne samo da navodi specifične mjere namještaja, nego ide i korak dalje. Priložili su u dokumentaciju i fotografije iz kataloga skupocjenog talijanskog brenda Giorgettija, uredskog namještaja izrađenog od ebanovine te traže da njihov namještaj bude takav “ili jednakovrijedan”, te tvrtki Morelato Style i Las.

Prema Zakonu o javnoj nabavi, doznajemo, dozvoljeno je navesti brend u natječajnoj dokumentaciji, ali onda je nužno navesti “jednako vrijedan proizvod” uz određene karakteristike po kojima on to i jest.

Precizirali detalje

U ovom slučaju nemoguće je pronaći “jednako vrijedan proizvod” na domaćem trži-štu jer su komadi namještaja kakve traži Ustavni sud definirani do posljednjeg detalja.

Primjerice, riječ je o komadima namještaja poput stolca od drva, zaobljenog naslona, presvučenog tekstilom, s nogama lakiranim u crnom tonu, koji u dućanu košta 10.807 kuna, pa niskog klub-stolića s punom drvenom pločom od ebanovine macassar, s crnim mat lakom te crnim PVC kapcima, spojenim niklanim držačima s pločom stola (promjera 158 centimetara i visine 33 centimetra) koji u dućanu košta 33.810 kuna. Nadalje, Ustavni sud traži vitrinu specifičnih dimenzija s “trojim vratima u donjoj zoni i petorima u gornjoj zoni, iz kaljenog satiniranog stakla, te tri izvlačne police, i s unutarnjim staklenim policama u srednjoj zoni. Ručkice vrata - metalne. Korpus ormara drveni - trešnja, bojano u tamno” koji se u jednoj zagrebačkoj trgovini može kupiti po cijeni od 73.425 kuna!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:08