DALMATINSKA JELA

Usporedili smo ugljični otisak juhe od leće, rižota od lignji i bračkog vitalca. Evo tko je pobjednik

Ugljični otisak osobe vezan uz prehranu pada za 25% kada polovicu unosa crvenog i prerađenog mesa zamijeni biljnom proteinskom hranom

Crni rižoto od liganja

 Ante Čizmić/Cropix

Jeste li se ikada, u eri turbulentnih klimatskih promjena, zapitali kakav ugljični otisak ostavlja hrana na vašem tanjuru? Možda vam se čini da to nije toliko važno jer više cijenite okusne senzacije koje jelo pruža vašem nepcu, no vrijedi razmisliti još jednom.

Sjetite se paklenih vrućina i dugog toplinskog vala ovog ljeta, prirodne nepogode proglašene u Slavoniji zbog suše ili zlogukih predviđanja da će u Hrvatskoj do 2070. biti čak 50 posto manje snijega te da će dolina Neretve pretrpjeti velike štete zbog porasta razine mora.

Ugljični otisak pojedinca čine njegove prehrambene navike, korištenje prijevoznih sredstava, potrošnja energije u kućanstvu i druge navike potrošnje. Klimatski pokret dugo je izbjegavao priznati ulogu mesa i mliječnih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 20:08