NJEMAČKA ODVJETNICA HRVATSKIH KORIJENA

'USPJELA SAM UĆI PERKOVIĆU U ĆELIJU' Otkrivamo tko je žena koja je šokirala odvjetnika Nobila

Nema nikakve pozadine u činjenici što sam zastupala Krunoslava Pratesa. Došla sam s preporukom. Čijom? Nije bitno, izjavila je Ingrid Babić, njemačka odvjetnica hrvatskih korijena
Muenchen, 181014.Odvjetnica Ingrid Babic.Foto: Davor Pongracic /CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Dr. Manfred Dauster, predsjedavajući sudskog vijeća Vrhovnog zemaljskog suda u Münchenu u postupku protiv bivših šefova jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, već je prvog dana suđenja jasno pokazao da u svojoj sudnici neće dopustiti nikakva odstupanja od uobičajenog tijeka postupka. Da neće dopustiti nikakvu, kako je rekao, “prodaju magle” niti kršenja njemačkog zakona o kaznenom postupku.

Puno obrata i zapleta

Perkovićevu branitelju Anti Nobilu oduzeo je riječ, a njegovim je njemačkim kolegama odaslao upozorenje da bi morali znati kako i kada se iznose pojedini prijedlozi i zahtjevi. Odmah je sudac Dauster oštro upozorio i publiku, uglavnom hrvatske iseljenike, koji su mu počeli pljeskati kada je Nobilu oduzeo riječ.

Preostali dio prvog dana suđenja odvijao se bez ikakvih tenzija i iznenađenja, osim što Perković i Mustač, kako su u njihovo ime naveli njihovi odvjetnici, nisu željeli iznositi ni obrane u pogledu optužbe, ali ni podatke o sebi, koji se ne tiču optužbe za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Odvjetnik Nobilo će u ponedjeljak, kako smo već i najavili, predati sudu pisani podnesak s dokumentima iz kojih bi trebalo proizlaziti da je jedan svjedok, po svemu sudeći Vinko Sindičić, dobivao novac od njemačke tajne službe BND-a te instrukcije kako svjedočiti u ovom postupku.

Međutim, prema neslužbenim informacijama, u spisu već postoje opširnije informacije koje se odnose na svjedoka Sindičića, okolnosti ranijih svjedočenja kao i kasnijih postupaka, kao što je povlačenje iskaza i slično. Navodno u priči o Sindičiću ima još puno novih obrata i zapleta…

Perkovićeva punomoć

A jedan zanimljiv zaplet, nevezan za svjedoke, dogodio se još ovog proljeća, kada je Josip Perković u istražnom zatvoru imao posjet jedne ženske osobe. Tada su neki mediji u Hrvatskoj izvijestili kako je Perkovića u zatvoru u Münchenu posjetila kći. No Josip Perković nema kćerku. Ali ženska osoba koja ga je posjetila u zatvoru i u petak je bila ispred zgrade suda u Münchenu. Radi se o njemačkoj odvjetnici hrvatskih korijena Ingrid Babić. Kako smo doznali, odvjetnica Babić jedno je vrijeme zastupala i Krunoslava Pratesa, nekadašnjeg Perkovićeva doušnika, osuđenog na doživotnu robiju. Budući da je Perković jedan od takvih zatvorenika do kojega se ne može tek tako doći jer je u strogoj izolaciji, odvjetnica Babić morala je dobiti odobrenje suda da ga posjeti. Unatoč protivljenju tužiteljstva, sud je prihvatio objašnjenje odvjetnice Babić da u postupku protiv Pratesa nije poduzela ni jednu konkretnu radnju te da nije u sukobu interesa. Stoga je dobila dozvolu da posjeti Perkovića. I odmah je od njega dobila i punomoć za zastupanje u ovom kaznenom postupku.

Bio je to u periodu kada odvjetnik Nobilo još nije ishodio potrebna dopuštenja da u njemačkoj nastupa kao Perkovićev branitelj. Kada su on i njemački odvjetnik Peter Wagner shvatili da u spisu imaju Perkovićevu punomoć danu njima nepoznatoj odvjetnici, “poludjeli” su.

- Da. Mislili smo da ju je netko poslao, da nam je podmetnuta. Perković joj je potpisao punomoć jer je želio vidjeti što se iza toga krije - izjavio je Nobilo napominjući da je odvjetnica Babić na njegov zahtjev odmah izašla iz predmeta.

‘Odlučila sam probati’

Međutim, je li slučajnost da je odvjetnica Babić ranije zastupala Pratesa, a onda je bez problema dobila i Perkovićev potpis za zastupanje? Ona sad tvrdi da tu nema nikakve pozadine.

- Pratesa sam zastupala vezano uz izvršenje kazne. Sada mi se ovaj slučaj učinio jako zanimljiv, a budući da se bavim najviše kaznenim pravom, odlučila sam probati - izjavila je Babić. No ujedno je priznala da je kod Perkovića došla s “preporukom“. Čijom? Nije željela odati.

Tvrdi da ta preporuka nije bitna, već isključivo konkretan sudski predmet i obrana okrivljenika u njemu.

- Kada sam razgovarala s gospodinom Perkovićem, bio je vrlo ugodan i susretljiv, shvatila sam da se radi o jako pragmatičnom čovjeku koji je izvrsno upućen u stvari. Vidjela sam da bismo mogli dobro surađivati na predmetu. No drugi njegovi odvjetnici inzistirali su da iziđem iz predmeta pa smo se vrlo brzo razišli - ispričala je odvjetnica Babić.

VELIKI MEDIJSKI INTERES ZA SUĐENJEM Sve njemačke novine pišu o 'top-agentima'

Praktično svi njemački mediji izvijestili su o početku suđenja bivšim “top-agentima” jugoslavenske tajne službe. Međutim, u većini medija ta je vijest dobila relativno malo prostora.

Ipak, pojedini mediji, najviše minhenske i bavarske novine, posvetili su Perkoviću i Mustaču značajniji prostor, po polovicu ili gotovo cijelu stranicu. U člancima se uglavnom naglašava da se radi o ubojstvu od prije 31 godine, da tužiteljstvo to ubojstvo smatra nedjelom tajne službe bivše SFRJ, a poneki bez upuštanja u bilo kakve ocjene spominju i konflikt između suca i Perkovićevih branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:20