ČEKA SE DOKUMENT

Uskoro nova pravila za koronavirus: Skraćuje se izolacija, uvode se prioriteti za testiranje

Testirat će se jedino oni kontakti koji su nakon druženja sa zaraženom osobom bili u kontaktu s nekim iz osjetljive skupine
Ilustracija
 Damir Krajac/Cropix

Uskoro bi na snagu trebala stupiti nova pravila kada je riječ o testiranju onih koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom, kao i nova pravila o izolaciji, koja bi se trebala skratiti s 14 na 10 dana.

Prema dokumentu koji bi trebao odrediti prioritete za testiranje i izolaciju, a koji se još uvijek čeka, izolacija bi se skratila na 10 dana od početka bolesti za one koji imaju blage ili umjerene simptome, nakon što ta osoba najmanje 24 sata nema simptoma i temperaturu, no pod uvjetom da prethodno nije uzela lijekove za spuštanje temperature, javlja Dnevnik.hr.

Kada je riječ o zaraznosti, smatra se da je osoba najzaraznija dan-dva prije početka bolesti i u prvim danima bolesti. Tako se rizičnim kontaktima smatraju oni koji su unutar pet dana od pojave simptoma bili sa zaraženom osobom.

Ako osoba 10 dana nakon uzimanja pozitivnog brisa nema simptoma, i za tu se osobu izolacija skraćuje na 10 dana.

Samoizolacija se neće skraćivati jer se i dalje smatra da je period inkubacije 14 dana.

Do promjena će doći i u testiranju. Neće se testirati oni koji su izolaciju odradili jer se smatra da ti ljudi nakon 10 dana više nisu zarazni pa nije potreban negativan test da bi se to dokazalo. To će pravilo vrijediti i za zdravstvene djelatnike pa se i oni tada mogu vratiti na posao.

Testirat će se jedino oni bliski kontakti koji su nakon druženja sa zaraženom osobom bili u kontaktu s nekim tko je u osjetljivoj skupini.

Oni koji imaju simptome i dalje će biti prioritet za testiranje, no prvenstveno će to biti oni koji imaju visok potencijal širenja bolesti na osjetljive skupine, npr. zaposlenici u domovima za starije.

Tu su i oni kod kojih postoji rizik brzog širenja infekcija i stvaranja klastera, na primjer, ako netko ima simptome, a prije dva dana je bio na svadbi.

Testirat će se i oni koji spadaju u rizične skupine: stariji od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima.

Zdravstveni djelatnici i oni zaposleni u domovima za starije i nemoćne i dalje će se testirati čak i kada nemaju simptome, a tu spadaju i studenti koji u te ustanove idu na praksu.

Ako netko tko je unazad tri mjeseca prebolio Covid-19 ponovno dođe u kontakt sa zaraženom osobom, ta osoba ne mora u samoizolaciju, a ako nema simptome, neće biti potreban ni test, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:54