PAD MILANA BANDIĆA

USKOK VJERUJE: OVO JE KLJUČ AFERE AGRAM Čak 16 od 19 točaka optužnice odnosi se na povlastice za rodbinu, prijatelje i suradnike

 Ronald Goršić/Cropix

Osim za tri veće optužbe koje se Bandiću i njegovim suradnicima stavljaju na teret i na koje otpada 20,14 od ukupno 20,16 milijuna kuna inkriminirane štete, Bandiću se na teret stavlja i niz od 16 optužbi za protuzakonito zapošljavanje i gospodarenje sredstvima gradske uprave i Holdinga.

Riječ je o ukupno devet slučajeva zapošljavanja preko veze te sedam slučajeva ilegalnoga korištenja službenih vozila. Premda je ukupna šteta koja se ovim djelima Bandiću i suradnicima stavlja na teret jedva 20.000 kuna, USKOK smatra da je riječ o nezakonitom ponašanju koje također zahtijeva sankcioniranje, a upada u oči da je svaka od tih osoba bila ili jest u prijateljskim ili rodbinskim vezama s Bandićem ili s nekim od njegovih suradnika.

Prije svega treba reći i da se u slučajevima zapošljavanja šteta uopće nije ni računala budući da je riječ o realnom zapošljavanju koje je, međutim, prema mišljenju USKOK-a, napravljeno mimo zakona.

Dakle, premda su zaposlene mimo procedure, jednom zaposlene te osobe doista su obavljale svoj posao pa se ne može govoriti o šteti nastaloj za Grad ili Holding.

No, i u tome ima zanimljivih slučajeva, prije svega onaj tvrtke Gradska plinara koja ima čak tri pomoćnika direktora.

USKOK sumnjiči Slobodana Ljubičića da je nagovorio čelnike Plinare Ivana Tolića i Antu Dodiga da doslovno stvore mjesto trećeg pomoćnika direktora kako bi tamo mogli zaposliti Tihanu Colić, prijateljicu Petra Pripuza. Najprije je Colić trebala biti zaposlena kao zamjenica direktora Plinare Dodiga, međutim to radno mjesto nije postojalo. Razgovore između Petra Pripuza te Bandića i Ljubičića koji su se ticali zapošljavanja Tihane Colić tajno je snimila i policija, a te će snimke biti upotrebljene kao dokaz.

Slična je situacija, smatra USKOK, bila i s Bandićevom poznanicom Zrinkom Majerović za koju je stvoreno radno mjesto - poseban viši savjetnik gradonačelnika za ljudske resurse Grada - specijalist.

Ljubičićev nećak Vice Gulam tako je dobio posao - voditelj ureda voditelja podružnice za upravljanje sportskim objektima, a tamo je kao savjetnik 2013. zaposlena i bivša manekenka te Bandićeva i Antunovićeva prijateljica Dijana Muhović.

Dva privatna putovanja koja je u listopadu prošle godine Dijani Muhović platio Grad Zagreb također će biti jedna od optužbi protiv Bandića i Mire Lace, pročelnika njegova ureda. Dijana Muhović u listopadu prošle godine najprije je putovala službenim vozilom tri dana u Berlin, za što joj je bila isplaćena i dnevnica od 210 eura, da bi nakon povratka u Zagreb otputovala na tjedan dana u Tuzlu, a također je tražila isplatu dnevnica od 210 eura, što joj je u prosincu prošle godine i plaćeno.

Među protuzakonitim korištenjima automobila, koji su inkriminirani Bandiću i ostalima, svakako je najinteresantniji prijevoz jednoga veterinara i dvojice mesara službenim automobilom u Bandićevu rodnu Poganu Vlaku u BiH kako bi tamo za račun Bandića obavili svinjokolju.

Tako je vozač u jednom službenom automobilu vozio mesare u BiH da kolju svinje, dok se u drugom službenom automobilu vozio Bandić s vozačem. Službeni se automobil koristio i kada se 19. prosinca poznatu atletičarku Sandra Perković hitno trebalo dovesti s priprema u Medulinu da bi Bandiću u Gradskoj skupštini dala glas potreban za kvorum po pitanju izglasavanja gradskog proračuna. Nakon glasanja u Gradskoj skupštini službeni je vozač zlatnu olimpijku istim vozilom vratio u Medulin.

USKOK je inkriminirao Bandiću i što je u tri navrata omogućio televizijskoj voditeljici Mili Horvat da ode u Beč na liječenje službenim automobilom , zatim privatni put u Beč svojoj tajnici Mariji Cahariji koja je za taj put navodno podignula i dnevnicu od 534 kune.

Odlazak na trodnevni put u Njemačku službenim vozilom Grada omogućen je i Zdenku Antunoviću, tajniku Sportskog saveza Zagreba, i njegovoj obitelji, a Antunović je navodno dobio i dnevnicu od 267 eura, tvrdi USKOK. Za kraj službeni vozač zbog nekoga je razloga i na račun Grada 16. ožujka ove godine u Bandićevu rodnu Poganu Vlaku prevezao i Bandićeva šogora Milu Macana. To je putovanje Grad Zagreb koštalo 1180 kuna, koliko je vozaču plaćeno za dnevnice.

SLOBODAN LJUBIČIĆ

Šefa Zagrebačkog holdinga optužuje se i da je nagovorio čelnike Plinare Ivana Tolića i Antu Dodiga da otvore novo radno mjesto pomoćnika direktora za Tihanu Colić, prijateljicu Petra Pripuza

DIJANA MUHOVIĆ

Bivša manekenka i navodno prijateljica gradonačelnika i Zdenka Antunovića prvo je dobila radno mjesto za koje nije imala kvalifikacije, a uz to je i koristila službeni auto i vozača za putovanje u Tuzlu i Berlin

ZDENKO ANTUNOVIĆ

Jedan od najbližih Bandićevih suradnika tražio je i dobio službeni auto za putovanje u Njemačku gdje je s obitelji proveo tri dana, a za boravak u Münchenu dobio je i dnevnice od Grada

SANDRA PERKOVIĆ

Atletičarku i zastupnicu s Bandićeve liste u Gradskoj skupštini službeni vozač Grada vozio je s priprema u Medulinu na Skupštinu kako bi Bandić imao kvorum za raspravu o proračunu

BLAGICA BANDIĆ

Uskok Bandića optužuje i da je u prosincu 2013. uzeo dva službena auta da bi njima

išao kod majke u Poganu Vlaku gdje je bila svinjokolja. Jedan je auto bio za Bandića, a drugi za mesare

MILA HORVAT

Bandića i suradnike Uskok tereti za tri putovanja Mile Horvat u Beč. Televizijska voditeljica dobila je službeno vozilo i službenog vozača. U optužnici se navodi da je voditeljica išla u Beč radi liječenja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:30