BIVŠI POMOĆNIK MINISTRA

USKOK podigao novu optužnicu: 'Bačić je namjestio natječaj i zauzvrat dobio kuhinju vrijednu 52 tisuće kuna'

Zagreb, 031210.Na zagrebackom Zupanijskom sudu pocele su zavrsne rijeci USKOK-a i obrane u aferi "kamioni", cime se blizi kraj desetomjesecnom sudjenju bivsem ministru obrane Berislavu Roncevicu i njegovom pomocniku Ivi Bacicu, optuzenima da su zlouporabom polozaja i ovlasti ostetili drzavni proracun za 10,2 milijuna kuna.Na fotografiji: Ivo Bacic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Ive Bačića USKOK je podigao novu optužnicu kojom ga tereti za primanje mita tako što je jednoj tvrtki namjestio javni natječaj za obnovu vojarne, a zauzvrat od nje dobio kuhinju vrijednu 52 tisuće kuna.

USKOK je 53-godišnjeg Bačića optužio da se kao pomoćnik ministra u Upravi za materijalne resurse Ministarstva obrane (MORH) ovlašten za nabavu početkom svibnja 2007. dogovorio o fiktivnome pozivnom natječaju s tvrtkom koja, u skladu s prije sklopljenim ugovorom, nije mogla naplatiti izvedene građevinske radove na jednoj vojarni.

Bačić se, tvrde u USKOK-u, dogovorio da će po hitnom postupku provesti natječaj na koji će se pozvati tvrtke čije će ponude biti veće od ponude tvrtke s kojom se dogovorio da mu nakon dobivanja posla zauzvrat kupi kuhinju po njegovu izboru.

Nakon fiktivnog natječaja, Bačić je u ime MORH-a u lipnju 2007. s tvrtkom sklopio ugovor o rekonstrukciji jedne vojarne, vrijedan četiri milijuna i 450 tisuća kuna, nakon čega je tvrtka ministarstvu za izvedene radove već 2. srpnja ispostavila prvu privremenu situaciju na iznos od tri milijuna i 397 tisuća kuna. Tvrtka je, po dogovoru, nakon toga Bačiću kupila kuhinju ELITE, vrijednu nešto više od 52 tisuće kuna, koju je on izabrao.

Kuhinja mu je 27. prosinca isporučena i montirana u njegovu stanu u Zagrebu, kažu u USKOK-u, koji je u optužnici predložio da se bivšem pomoćniku ministra obrane oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom.

Bačićev branitelj Ivo Farčić rekao je za Hinu da nije upoznat s podizanjem optužnice.

"Mog branjenika su istražitelji nedavno ispitali o najnovijim optužbama koje on odlučno odbacuje", izjavio je Farčić i dodao kako nije upoznat sa sadržajem optužnice za koju smatra da je "ustvari potpora prvoj USKOK-ovoj optužbi iz afere 'kamioni' o kojoj ovih dana konačnu odluku treba donijeti Vrhovni sud".

Taj je sud, naime, krajem listopada raspravljao o žalbama na prvostupanjsku presudu kojom je su Bačić i njegov nadređeni - b ivši ministar obrane Berislav Rončević osuđeni zbog kupnje skupljih i lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku, čime je država navodno oštećena za 10,2 milijuna kuna. Rončević je osuđen na četiri godine zatvora, a Bačić na dvije godine.

Odluka Vrhovnog suda još nije objavljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:47