NAKON ISTRAŽIVANJA

USKOK ODBACIO PRIJAVU PROTIV KARAMARKA 'Na temelju rezultata krim. istraživanja utvrđeno je da u slučaju Soboli nema kaznenog djela'

 Nikša Duper / EPH

USKOK je, kako nam je službeno potvrđeno, odbacio kaznenu prijavu protiv prvog potpredsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka vezano uz navodne nezakonitosti u poslovanju njegove nekadašnje tvrtke Soboli s državnim i javnim poduzećima.

"Na temelju rezultata kriminalističkog istraživanja koje je po nalogu USKOK-a proveo PNUSKOK, tijekom kojega je pribavljena cjelokupna relevantna dokumentacija te ispitano više službenih i odgovornih osoba, utvrđeno je da u predmetnom slučaju ne postoji osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela kako iz nadležnosti ovog Ureda, tako ni drugih kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, te je slijedom navedenog doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave", odgovoreno nam je iz USKOK-a na upit o sudbini kaznene prijave protiv Karamarka.

A kaznene prijave još je 2011. godine podnio predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podumnjak tereteći Karamarka za niz zloupotreba i druga kaznena djela. Prijave vezane uz navodne nezakonitosti u financiranju Košarkaškog kluba Zagreb, dok je Karamarko bio u upravi kluba, te zamjene zemljišta u Obrovcu i prije su odbačene.

USKOK i policija dugo su se bavili trećom prijavom koja se odnosila na navodno sporne poslove Sobolija, primjerice s HAC-om i Podravkom za koje je Soboli između 2005. i 2010. godine odradio ugovore teške više od 20 milijuna kuna. Treba napomenuti da je Karamarko i prije prenio svoje poslovne udjele u toj tvrtki najprije na odvjetnike, a potom na druge osobe, što su neki smatrali samo fiktivnim izlaskom iz tvrtke. No istraga te spekulacije očito nije potvrdila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:08