SASTAVLJA SE KRIŽALJKA

USKOK IZMIJENIO LISTU NOSITELJA Drastične promjene Milanovićeva tima za izbore

USKOK je izmijenio listu nositelja: nema Marine Lovrić, bivše čelnice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, kao ni nekadašnjeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabe
 CROPIX

Zoran Milanović najavljuje izlazak na izbore u istom sastavu u kakvome je Kukuriku koalicija izašla i na prošle, no on je isti samo po nazivu stranaka. Većina imena s kojima je SDP-ova koalicija 2011. godine osvojila vlast sada se neće ni pojaviti na izbornim listama.

Najmanje promjena bit će u 1. izbornoj jedinici (Zagreb). Tu će, kao i prije četiri godine, prvi na listi (po novome zakonu nema nositelja liste) biti šef SDP-a Zoran Milanović, a na drugom mjestu opet predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Na trećem mjestu bio je šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić. Ali će se promijeniti četvrto i peto ime na listi.

Postao zastupnik

Na četvrtoj poziciji bio je prof. Josip Kregar koji je ušao u stranku bivšeg predsjednika Ive Josipovića, a na petoj Tonino Picula koji je sada zastupnik u EU parlamentu.

U 2. izbornoj jedinici (dio Zagreba, Koprivnica...) promjene su veće. Na prošlim izborima prvi je na listi bio Zvonimir Mršić koji je sada na čelu Podravke, a drugi je bio pokojni predsjednik Sabora Boris Šprem. Ako SDP bude slijedio logiku prošlih izbora, sada bi na čelo mogao izbiti ministar obrta Gordan Maras. Može se očekivati da će u istoj jedinici biti i Dragica Zgrebec koja je bila na četvrtom mjestu.

Krupna promjena u 3. izbornoj jedinici (Varaždin, Međimurje, Zagorje) posljedica je raskola u HNS-u. Na prošlim izborima nositelj liste u toj jedinici bio je Radimir Čačić i prvi kandidat na listi. Na drugom mjestu bio je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić koji će sada vjerojatno biti na prvom mjestu. Milanović će s potpuno drukčijom slikom izaći i u 4. jedinici (Osijek, Baranja..).

Pod optužnicom

Tamo je prva na listi bila Biljana Borzan, koja je sada zastupnica u Europskom parlamentu, a druga na listi bila je bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, protiv koje je USKOK nedavno podigao optužnicu zbog blokiranja naplate duga osječkom TLM-u tamošnjeg tajkuna Željka Biloša. Prema informacijama iz HNS-a, kao prvi na listi želio bi se vidjeti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (na prošlim izborima bio je tek na petom mjestu, i to u 5. jedinici), također kompromitiran u slučaju Biloš.

Peta izborna jedinica (istočna Slavonija, Vukovar, Slavonski Brod, Požega...) mogla bi ostati ista samo po prvom imenu na listi. To je 2011. bio glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Na drugom mjestu bio je Zdravko Ronko, a treći je bio bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji služi kaznu zbog političke korupcije.

USKOK je utjecao i na politički poredak u 6. izbornoj jedinici (Sisak, Petrinja...). Tamo je prva na listi bila bivša županica Marina Lovrić Merzel protiv koje se sada vodi kazneni postupak. Iza nje je bio Neven Mimica, koji je sada u Europskoj komisiji. Treće mjesto zauzeo je HNS-ov Boris Blažeković, a četvrto i peto bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić i Mirela Holy, koja se razišla s Milanovićem.

Razlaz sa šefom

Sedma izborna jedinica (Gorski kotar, Karlovac, dio Zagreba) najzanimljivija je po trećem mjestu. Prva na listi bila je ministrica obitelji Milanka Opačić, drugi je bio predsjednik Sabora Josip Leko, a treći bivši ministar financija Slavko Linić. Kada se analizira koliko će SDP izgubiti u Rijeci s obzirom na to da su izbacili Linića iz stranke, obično se zaboravlja da se on na prošlim izborima nije ni kandidirao u rodnom gradu.

U Rijeci (8. izborna jedinica u koju spada i Istra) nositelj liste bio je župan Zlatko Komadina. Premda je Komadina govorio da neće biti prvi na listi na ovim izborima, prema informacijama iz SDP-a, to još ne znači da će tako i biti. No sigurno je da će doći do promjene na drugom mjestu koje će SDP sigurno dati IDS-u. Na prošlim izborima tu se našlo ime Damira Kajina, kojemu su čelnici IDS-a u međuvremenu postali najveći neprijatelji. Ako se Komadina predomisli i bude prvi na listi, to znači da bi bivši ministar školstva Željko Jovanović opet mogao biti na trećem mjestu.

Lalovac kandidat

U 9. izbornoj jedinici (Zadar i zaleđe, Šibenik, Knin) SDP-u je uvijek bilo najteže složiti dobitnu kombinaciju. Na prošlim je izborima prvi na listi bio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, iza njega Ingrid Antičević, pa ministar obrane Ante Kotromanović. Kukuriku koalicija će sada listu pojačati s kandidatima SDSS-a koji u toj jedinici osvajaju značajan broj glasova, ali ne prelaze izborni prag.

Deseta izborna jedinica (Split, Dubrovnik, otoci) ne bi trebala doživjeti osobite promjene. Na prošlim je izborima prvi na listi bio ministar Arsen Bauk, iza njega Branko Grčić, a treći je bio Marin Jurjević. Sada se govori da bi se u toj jedinici kandidirao i ministar Boris Lalovac, a ambicije navodno ima i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar.

Josipa Rimac s kraja skače na vrh liste IX. izborne jedinice

Promjena će biti i na HDZ-ovoj listi, ali ni približno toliko drastičnih kao na listi Kukuriku koalicije. Najveća promjena je što će, za razliku od prošlih izbora kada je HDZ izašao sam, sada biračima ponuditi listu Domoljubne koalicije od osam stranaka, pa će dio pozicija popuniti članovi drugih stranaka.

U prvom ešalonu će biti i dalje ljudi s kojima je na prošlim izborima vlast pokušala osvojiti Jadranka Kosor. Najveća promjena je kod gradonačelnice Knina Josipe Rimac za koju se situacija bitno promijenila. Ona je sada direktorica HDZ-ove kampanje, a na izborima 2011. godine je bila na dvanaestom mjestu, dakle na samom začelju liste u devetoj izbornoj jedinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:27