INTERNA ISTRAGA

USKOK istražuje Croatia osiguranja, a Uprava traži odgovorne: Direktori pozvani na poligraf zbog curenja informacija

U Croatia osiguranju kažu kako su dužni kontinuirano poduzimati sve u cilju sprečavanja mogućih šteta za poslovne i gospodarske interese društva
Split, 231111.Zbog loseg poslovanja Savjet HNB-a je odlucio oduzeti odobrenje za rad Credo banci iz Splita, te se nad bankom pokrece prisilna likvidacija. Jutros su ispred poslovnice banke u ulici Slobode gradjani pokusali doci do vise informacija ali je banka bila zatvorena a na vratima je bila obavijest o likvidaciji. Depoziti stedisa su osigurani od Drzavne agencije za osiguranje stednih uloga i bit ce isplaceni vlasnicima.Na slici gradjani ispred poslovnice Credo banke u ulici Slobode.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

ZAGREB - Dok USKOK istražuje zašto Croatia osiguranje iz Credo banke nije na vrijeme povuklo svoj depozit od 25 milijuna kuna, iako su čelnici te tvrtke 80 dana ranije znali da će banka propasti, u CO se istovremeno provodi i interna istraga o tome kako su te informacije uopće iscurile u javnost.

Neslužbeno doznajemo da se čak razmišlja o uvođenju poligrafskog testiranja direktora kako bi se otkrilo tko je novinarima odao detalje o spornom depozitu i međusobnoj prepisci između Uprave i direktora.

Sprečavanje šteta

- Svi zaposlenici moraju čuvati poslovnu tajnu društva, to stoji u Zakonu o trgovačkim društvima i Statutu društva. Croatia osiguranje dužno je poduzeti sve u cilju sprečavanja mogućih šteta za poslovne i gospodarske interese društva. To činimo kontinuirano - odgovorili su iz CO-a potvrdivši tako neizravno istragu o curenju podataka.

Podsjetimo, Credo banka je 14. rujna 2011. upozorila Croatia osiguranje da bi povlačenje 35 milijuna kuna njihova depozita Credu moglo stvoriti neplanirane probleme u likvidnosti. CO ih tjedan dana kasnije obavještava da će do kraja mjeseca prijevremeno povući samo 10 milijuna kuna, a ostatak novca su ostavili u banci koja je bila pred brodolomom, što se u CO-u znalo.

Protupravna korist

Credo su potom obavijestili da će u duhu dobre poslovne suradnje pravodobno najaviti eventualno povlačenje ostatka depozita kako ne bi prouzročili dodatne probleme s likvidnošću.

Novac je na kraju izgubljen.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:33