VRHOVNI SUD O UBOJSTVU

USKOK i odvjetnici optuženih suglasni: Ukinite presudu za ubojstvo Pukanića

Suci Vrhovnog suda idućih će dana biti na velikoj kušnji. Osim što to traže branitelji optuženih, naravno iz sasvim drugih razloga, ukidanje presude za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića 24. listopada 2008. godine paklenom napravom podmetnutom pod Pukanićev Lexus u dvorištu “Nacionala” u Vlaškoj ulici traži i USKOK.

Tko je platio Jociću?

Tužiteljstvo misli da je Pukanićevo ubojstvo djelo “zločinačke organizacije” i da je kazna od 16 godina zatvora, na koliko je osuđen Slobodan Đurović za poticanje na ubojstvo, premala s obzirom na to da je on bio idejni začetnik ubojstva i financijer skupine. Nepoznata osoba, prema optužnici, platila je za to Sretenu Jociću milijun i pol eura, ali još uvijek nismo doznali tko je naručitelj Pukanićeve likvidacije. S obzirom na to da ni postupak koji se vodio u Zagrebu ni onaj koji se još uvijek vodi u Beogradu i koji se danas nastavlja nije dao odgovor na pitanje tko je krajnji naručitelj ubojstva, Pukanićevo ubojstvo nije slučaj koji policija i tužiteljstvo mogu smatrati okončanim.

- Naručitelj je sigurno netko moćan, tko je imao 1,5 milijuna eura da plati zločin. Pukanić je bio poznati novinar koji je pisao o mnogim kriminalnim skupinama, imao je puno prijatelja, ali i neprijatelja. Moguće je da je razlog njegova ubojstva sadržaj članaka, ali nije utvrđeno točno kojih - kazala je u obrazloženju presude 3. studenoga 2010. godine sutkinja Ivana Kršul.

Suci ne smiju parkirati

U međuvremenu su odvjetnici optuženih, ali i tužitelji, podnijeli žalbe u kojima su zatražili ukidanje presude. U iduća tri dana, koliko će Vrhovni sud raspravljati o žalbama okrivljenih Roberta i Luke Matanića, Bojana Gudurića, Željka Milovanovića (koji je osuđen u odsutnosti), Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, opet će biti pojačane mjere osiguranja na Zrinjevcu.

U dvorištu Županijskog suda, osim službenih sudskih automobila koji će biti protueksplozijski pregledavani, nitko neće smjeti parkirati svoja vozila, čak ni suci.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:20