MANJE ULAGANJA

UPOZORENJE: Ako nam u ožujku 2012. padne rejting, rast će i kamate u bankama

Loši krediti dosegli su plafon: potkraj trećeg kvartala bili su iznad 12 posto
 Elvir Tabaković / CROPIX

Ako se Hrvatskoj u ožujku 2012. godine snizi rejting, porast će i cijena zaduživanja što nosi manju vjerojatnost za ulaganja. Slijedom toga moglo bi poskupjeti i kreditiranje poduzeća te stanovništva, iako se nadaju da do toga neće doći. Zato je prvi zadatak nove vlasti da to spriječi - upozorili su čelnici Hrvatske udruge banaka (HUB) na današnjem brifingu za novinare.

Zoran Bohaček, direktor HUB-a, smatra da se to može učiniti striktnom provedbom fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi. U HUB-u smatraju da 2012. godina neće donijeti značajniji gospodarski rast te da je treba “prebroditi” i stvoriti uvjete za iskorak u godini koja slijedi.

Stagnacija rasta kredita

Očekuju stagnaciju rasta kredita stanovništvu i lagani rast kredita poduzećima. Ključnim smatraju ožujak iduće godine, u kojem će agencije objaviti kreditne rejtinge za Hrvatsku, ali i druge zemlje.

Vezano za troškove i dobit banaka, u HUB-u tvrde da se ove godine nisu bitno mijenjali. Međutim, upozoravaju, profitabilnost banaka u trećem kvartalu prestala je rasti, odnosno pala je za 1,7 posto prema trećem prošlogodišnjem kvartalu. Do kraja godine, procjenjuju u HUB-u, bruto dobit bankarskog sektora mogla bi doseći 4,1 milijardu kuna što u odnosu na prošlu godinu predstavlja daljnji pad.

Obrat trenda

Moglo bi se, upozoravaju, raditi o najavi obrata trenda profitabilnosti, posebno u svjetlu najnovijih mjera regulatora banaka matica koji namjeravaju čvršće povezati rast kredita s rastom domaćih izvora sredstava.

Komentirajući aktualne prijepore oko zaštite ulagača propale Credo banke, u HUB-u napominju da je bilo dosta nerazumijevanja propisa, zbog čega su se u javnosti pojavila kriva tumačenja.

Primjerice, osigurana štednja malih ulagača miješa se sa sredstvima za aktivnosti na tržištu kapitala, međutim za ta sredstva u slučaju propasti banke država ne jamči, kažu u HUB-u.

Zabrinjava također i udio loših kredita u bankama, koji su dosegli plafon. Naime, potkraj trećeg kvartala ove godine bili su nešto iznad 12 posto (2009. iznosili su oko 8 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:28