OPREZ!

UPOZORENJA ZBOG OLUJNOG VJETRA Na mahove će dosezati brzinu od čak 130 kilometara na sat

 Ivo Ravlić/CROPIX

Nedjeljno jutro u dobrom dijelu Hrvatske, poglavito u unutrašnjosti, bilo je prohladno, uz često jednoznamenkaste temperature zraka. Najhladnije je bilo na Zavižanu, gdje je puhala jaka bura, a živa se u termometru spustila na dva Celzijeva stupnja ispod ništice.

U priobalju su se temperature na sjeveru spustile ispod 10 stupnjeva, no prema jugu je bilo nešto ugodnije pa je, primjerice, Split mjerio 13 Celzijevih stupnjeva.

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za nedjelju su najavili niske oblake ili maglu koji bi se u unutrašnjosti mogli ponegdje zadržati i tijekom cijelog dana. Ponegdje je moguća rosulja.

Sredinom dana i poslijepodne mjestimice se očekuje djelomično razvedravanje. U istočnoj Slavoniji djelomice ili pretežno sunčano. Na Jadranu sunčano. Vjetar slab, a na Jadranu umjerena i jaka bura mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom od 7 do 12, na Jadranu između 15 i 20 °C.

Meteoalarm je za dobar dio Jadrana izdao žuta upozorenja zbog mogućih olujnih udara bure. Na području Istre i Kvarnera bura bi na mahove mogla puhati brzinom od 130 kilometara na sat, dok se u Lici, Gorskom kotaru i dalmatinskom zaleđu očekuju udari do 65 kilometara na sat. U srednjoj Dalmaciji i na širem splitskom području bura bi na mahove mogla puhati do 75 kilometara na sat.

Na fotografiji: Upozorenja Meteoalarma za nedjelju

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno. 'Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima', poručuju iz Meteoalarma.

U ponedjeljak u kopnenom području veći dio dana magla ili niski oblaci, a sredinom dana i poslijepodne djelomice sunčano ili barem kraća sunčana razdoblja. U središnjim krajevima, Gorskome kotaru i Lici većinom cjelodnevna magla ili niski oblaci povremeno uz rosulju. Ujutro mjestimice moguć slab mraz.

Vjetar većinom slab sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu će umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima od sredine dana slabjeti. Jutarnja temperatura uglavnom između 0 i 6, na Jadranu od 6 do 12, a najviša dnevna od 7 do 13, na Jadranu između 16 i 21°C.

Meteoalarm je zbog jake bure za ponedjeljak objavio žuto upozorenje za područje Istre i Kvarnera, gdje bi vjetar na mahove mogao dosegnuti brzinu od 120 kilometara na sat, te za područje Like i Gorskog kotara, gdje bi bura mogla puhati brzinom do 65 kilometara na sat.

Na fotografiji: Upozorenja Meteoalarma za ponedjeljak

Početkom sljedećeg tjedna na Jadranu pretežno sunčano. Na kopnu djelomice sunčano, uz sve češću i dugotrajniju maglu i niske oblake. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu slaba i umjerena bura, na sjevernom dijelu u ponedjeljak još jaka. Jutra hladnija, posebice na kopnu gdje se mjestimice očekuje i slab mraz, a dnevna temperatura bez veće promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:25