UPITNA SIGURNOST PACIJENATA Liječenje u splitskom KBC-u: 'U istom danu kćerku su mi dvaput uspavali i operirali joj krajnike'

Konkretno, mladi liječnici u operacijskim dvoranama anesteziraju samostalno, bez kontinuiralnog nadzora specijalista, a u dežurstvu na Križinama sami pokrivaju cijelu bolnicu, uključujući hitne operacije i reanimacije.

Ministarstvo zdravlja zatražit će očitovanje Uprave KBC-a Split o samostalnom radu specijalizanata anesteziologije, o čemu je Slobodna Dalmacija jučer pisala - potvrdio nam je Josip Jagić, glasnogovornik Ministarstva.

- Ministarstvo podsjeća kako se organizacija rada u bolnicama mora odvijati u skladu sa zakonom - poručio je Jagić.

Istodobno, nadležni u KBC-u Split, odnosno sanacijski upravitelj dr. Nikola Kolja Poljak i predsjednik Sanacijskog vijeća dr. Dušan Mandac nisu reagirali niti na ponovljene upite Slobodne.

Riječ je, podsjetimo, o tome kako se manjak anesteziologa na Firulama i Križinama kompenzira na način da se specijalizanti, koji do polaganja specijalističkog ispita imaju odobrenje za samostalan rad samo kao liječnici opće prakse, raspoređuju na poslove za koje nisu kompetentni.

Konkretno, mladi liječnici u operacijskim dvoranama anesteziraju samostalno, bez kontinuiralnog nadzora specijalista, a u dežurstvu na Križinama sami pokrivaju cijelu bolnicu, uključujući hitne operacije i reanimacije.

Bez edukacije

Takva organizacija rada izravno utječe na zdravstvenu sigurnost pacijenata, posebice što se, kako je potvrđeno iz više izvora, specijalizanti nerijetko raspoređuju samostalno na poslove za koje još nisu ni prošli edukaciju propisanu Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju.

Specijalisti s Klinike za anesteziologiju već se godinama bune protiv takve prakse, s obzirom na to da ne mogu preuzeti odgovornost za specijalizanta koji nije fizički uz njih, a posebno upozoravaju na situaciju u ORL operacijskoj dvorani, gdje se zna dogoditi da djecu na operaciji krajnika zbrinjavaju i anesteziolog i ORL kirurg koji su specijalizanti. Potvrđuje to i sljedeća priča:

- Početkom godine kćerka mi je bila na operaciji krajnika u splitskoj bolnici, i “zahvaljujući” nestručnosti liječnika isti dan je, u razmaku od svega nekoliko sati, operirana i anestezirana dva puta. Kod nas nije bio problem u specijalizantu anesteziologije, nego u specijalizantu za bolesti uha, grla i nosa koji je iznimno loše obavio prvu operaciju - priča nam Splićanka (podaci poznati redakciji), koja nas je nazvala upravo da svojim iskustvom potvrdi da su bolesnici u splitskom KBC-u, zbog loše organizacije kršenja propisa, uistinu ugroženi.

Naša sugovornica iznosi kako je nakon operacija došla u sobu kod kćerke, koja se žalila na nesnosnu bol. Sestra ih je, kaže nam, smirivala, govoreći da je to nakon operacije normalno, međutim kako se bol samo pojačavala inzistirali su na liječničkom pregledu.

’Izvanredna situacija’

- I pregled je pokazao kako je jedan krajnik uklonjen, dok je drugi bio samo načet. Hitno je morala na novu operaciju, koju je obavio šef odjela, i nakon toga je sve bilo u redu. Najgore je što mi uopće nismo znali tko ju je prvi put operirao. Odnosno, mislili smo da će zahvat obaviti liječnica specijalistkinja, s kojom smo razgovarali, da bi tek naknadno doznali da je kćerku operirao specijalizant. A kada smo tražili objašnjenje, rečeno nam je da su imali izvanrednu situaciju. No, nikakve izvanredne situacije ih ne mogu opravdati što se ovako igraju s pacijentima... Kćerka je, zbog svega što se događalo, doživjela pravu traumu - kaže nam čitateljica.

Dr. Duplančić: Specijalizant je kao vozač B kategorije...

Sve što je Slobodna Dalmacija napisala o samostalnom radu specijalizanata, koji u operacijskim dvoranama rade bez izravnog nadzora specijalista, je istina, a onaj tko kaže da nije tome poručujem da laže, pa makar to bio i Sveti Otac - kazao nam je jučer dr. Božidar Duplančić, dugogodišnji specijalist anesteziologije i mentor specijalizanata u splitskoj bolnici.

Napominje kako su specijalizanti, na žalost, gotovo u potpunosti samouki jer im se ne omogućava edukacija prema Pravilniku o specijalističkom usavršavanju. O tom je problemu, dodaje, poslao više dopisa bolničkoj Upravi, Povjerenstvu za unutarnji nadzor i Pravnoj službi i dobio je samo jedan odgovor u kojem se, kako naglašava, paušalno i iskrivljeno tumači spomenuti Pravilnik.

- A stvar je vrlo jednostavna. Specijalizant je kao vozač B kategorije koji želi položiti D kategoriju, za vozača autobusa. I dok ne položi, on autobus može voziti samo uz svog instruktora - zaključuje dr. Duplančić.

Dr. Poljak bez izjava za ‘Slobodnu’

Iako sanacijski upravitelj dr. Nikola Kolja Poljak, koji je odgovaran za zakonito provođenje Pravilnika o specijalističkom usavršavanju, nije odgovorio na dva poslana upita, za druge medije je pokušao demantirati kako specijalizanti samostalni rade poslove za koje nisu kompetentni.

Slobodna stoga navodi kako za sve o čemu piše imamo pisane dokaze, među ostalim, posjeduje i rasporede rada i dežurstava specijalista i specijalizanata anesteziologije, koji su, uostalom, evidentirani i u bolničkom protokolu, koji se ne može naknadno mijenjati.

Dr. Sunara: Pacijenti moraju znati

U razgovoru s više djelatnika bolnice potvrđeno je kako pacijenti, nažalost, često nemaju informaciju o tome koja će ih osoba i kakvih kvalifikacija anestezirati i operirati, što se, kako upozorava dr. Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata i potpredsjednica Svjetske udruge za medicinsko pravo, ne smije događati.

Dr. Rušinović-Sunara također potvrđuje kako specijalizant nije ovlašten samostalno pružati zdravstvenu uslugu koja pripada domeni specijalizacije za koju se on još nije službeno kvalificirao dobivanjem licencije za rad.

- Ako je specijalizant pred samim ispitom, sasvim je razvidno da u nekakvim ekstremnim uvjetima mora preuzeti odgovornosti kao da ispit posjeduje, ali to ne oslobađa odgovornosti one koji su takvu situaciju izazvali. Nadređeni o svemu moraju obavijestiti pacijenta i od njega zatražiti izričiti pristanak. I ako pacijent pristane na to da mu specijalizant pruži uslugu specijalista, za sve moguće posljedice može teretiti nadležne, ističe dr. Rušinović-Sunara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:38