TROŠKOVI PUTOVANJA NA KONTROLI

UPALILA LALOVČEVA PRIJETNJAOd 20 mil. kuna za putovanjaministri će potrošiti 6 milijuna

Koliko su ministri, njihovi savjetnici i pomoćnici potrošili na putovanja od 1. studenoga do 15. prosinca
Zagreb, 100714.Redovna sjednica Vlade Republike Hrvatske odrzana je u Banskim dvorima.Na fotografiji: Boris Lalovac, Orsat Miljenic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Posljednja dva mjeseca ministar financija Boris Lalovac neprestano upozorava svoje kolege da maksimalno smanje potrošnju koja nije nužna, a osobitu onu za službena putovanja, odnosno da ne potroše svih 20 milijuna kuna koliko im je na ostalo na raspolaganju za tu svrhu. Naime, uvriježio se loš običaj da se na kraju godine potroši sve što je ostalo u blagajni, a sve kako u idućoj sredstva ne bi bila manja.

Čini se da je Lalovac barem djelomično uspio jer vjerojatno je ostala nepotrošena barem polovica novca. Prema nepotpunim podacima o putovanjima dužnosnika (ministari, njihovi zamjenici i pomoćnici) kao i službenika, u deset ministarstava potrošeno je ukupno oko dva milijuna kuna. To znači da je u svih 20 ministarstava potrošeno vjerojatno oko 5 do 6 milijuna kuna u mjesec i pol, pa bi se potrošnja za tu namjenu do kraja prosinca mogla povećati na oko 8 milijuna kuna. Naime, ministarstva su dala ‘šarolike’ podatke o troškovima službenih putovanja pa je do potpuno točnih i ujednačenih brojki teško doći. No, ministri i njihovi zamjenici te pomoćnici trošili su vrlo raznoliko, od desetak do više od sto tisuća kuna.

Nepotpuna računica

Primjerice, na pitanje otprije desetak dana koliko su stajala putovanja ministra zdravlja Siniše Varge i njegovih suradnika u posljednja dva mjeseca, a osobito ona u inozemstvo od kojih je jedno bilo u SAD, još uvijek nema decidiranog odgovora. Službeno - još nisu gotovi svi izračuni, osobito oni za dva najskuplja putovanja u prosincu - ono u Moskvu te u Washington. Zna se samo da su bez ta dva putovanja od 1. studenog do 15. prosinca dužnosnici Ministarstva zdravlja za službena putovanja potrošili 48.304 kune. Ova dva ‘neuključena’ putovanja vjerojatno dodatno koštaju barem četrdesetak tisuća kuna što Vargu i njegove pomoćnike drži u samom vrhu potrošnje u tom dijelu službenih putovanja, s tim da su ‘jači’ samo Ivan Vrdoljak i njegovi suradnici s više od 100.000 kuna. Ministar Tihomir Jakovina i dužnosnici potrošili su oko 25.000 kuna za putovanja u inozemstvo. Ministar EU fondova i regionalnog razvoja Branko Grčić i njegovi pomoćnici potrošili su samo 13.441 kunu.

Svjetski putnici

Dužnosnici Ministarstva gospodarstva na čelu s ministrom Vrdoljakom u vrhu su potrošnje jer su u studenom i prvom tjednu prosinca na službena putovanja potrošili 116.000 kuna. Istina, ministar je u inozemstvo putovao samo jedanput i to u Turkmenistan, za što je potrošio 15.573 kuna.

Ministar Arsen Bauk sa svojim kolegama dužnosnicima u Ministarstvu uprave potrošio je ukupno 50.500 kuna, a akontacijske uplate za putovanja dužnosnika Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture govore da su ministar Hajdaš Dončić i njegovi suradnici potrošili u mjesec i pol oko 100.000 kuna za ukupno 54 putovanja u inozemstvu.

Najskromniji putnici

Dužnosnici Ministarstva kulture za pedesetak službenih putovanja u studenom i do polovice prosinca potrošili su oko 66.000 kuna. Ministrica Andrea Zlatar putovala je dva puta i to u Berlin i Bruxelles, što je koštalo 11.913 kuna. U tom ministarstvu napominju da će im se dio troškova refundirati iz EU.

U studenom i dijelu prosinca Ministarstvo rada i mirovinskog sustava za službena putovanja ministra Miranda Mrsića, koji je putovao samo u Bugarsku na skup o radu na crno, te njegovih pomoćnika koji su putovali na šest skupova potrošeno je 33.900 kuna. U troškovima je skromna bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš koja je na službena putovanja potrošila samo 17.831 kunu.

MVP bez odgovora

Vjerojatno bi ovi iznosi bili značajno podebljani kad bi se dodali troškovi Ministarstva vanjskih poslova te Ministarstva turizma čiji su dužnosnici, primjerice, putovali u Japan i Koreju, ali i bez toga jasno je da su Lalovčeve ‘kočnice’ ipak zaustavile očekivanu rastrošnost na kraju godine. Sam ministar financija u studenom nije uopće putovao, a ostali dužnosnici potrošili su tek 6000 kuna pa je očito i svojim primjerom htio pokazati kolegama da se može štedjeti i na putovanjima.

Jakovinine službe najčešće na putu

Prema dostupnim podacima, ukupno je na putovanja najviše potrošilo Ministarstvo poljoprivrede koje je za službena putovanja dužnosnika i službenika u inozemstvo u studenom i prosincu potrošilo 743.791 kunu. Oko 207.000 kuna potrošilo je za dnevnice i putovanja Ministarstvo EU fondova i regionalnog razvoja, a 190.000 potrošilo je Ministarstvo kulture. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u studenom i prvoj polovici prosinca potrošilo je za sva putovanja dužnosnika i službenika 169.902 kune. Jedno takvo putovanje bilo je na konferenciju Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja, održanoj u Ekvadoru, na koje je nedavno putovala jedna službenica ministarstva!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 02:48