MONSIGNOR BLASE CUPICH

UNUK ISELJENIKA IZ SLAVONIJE BIT ĆE KARDINAL U CHICAGU 'Katolici moraju biti protiv abortusa'

Cupichev djed otišao je uoči 2. svjetskog rata u SAD, a baka iz Varaždina odmah nakon toga

Monsignor dr. Blase Joseph Cupich (65) imenovan je devetim nadbiskupom u Chicagu, naslijedivši tako kardinala Francisa Georgea (77).

Po dosadašnjoj praksi, i Cupich će biti imenovan kardinalom, najkasnije kad njegov prethodnik navrši 80 godina. Cupich je prethodno bio biskup u Rapid Cityju (Južna Dakota, od 1998), pa u Spokaneu (država Washington, od 2010). U Biskupskoj konferenciji SAD-a on je bio predsjednik Odbora za zaštitu djece i mladih, uz to je i predsjednik nacionalne Udruge za katolički odgoj.

Snažan signal

U katoličkim krugovima Sjedinjenih Država se na imenovanje chicaškog nadbiskupa gledalo kao na glavni test kursa pape Frane. Chicago je treća po brojnosti kardinalska arhidijeceza u Državama, a kardinal George je za dvije godine premašio dob za umirovljenje, a ima i rak. Imenovanje Cupicha u tom je pogledu prilično jasan i snažan signal.

On smatra, kako je rekao u intervjuu National Catholic Reporteru, da “Crkva mora dopustiti Duhu svetome da nas pokreće”.

Protiv crvenih prijetnji

Na tragu nekadašnjega chicaškog nadbiskupa kardinala Bernardina Cupich je na lanjskoj Misi za život naglasio da dosljedna katolička etika za život mora podjednako obuhvatiti protivljenje abortusu, protivljenje siromaštvu i protivljenje ratu.

Cupich je 2011 zabranio svećenicima i klericima u svojoj dijecezi javno moljenje pred klinikama za planirano roditeljstvo te podržavanje antiaborcionističke skupine 40 dana za život. Izjasnio se protiv prijetnji Katoličke crkve u svojoj zemlji da će zatvoriti bolnice i ambulante prođe li Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju. Nadbiskup Cupich je po ocu hrvatskog porijekla, a po majci irskoga.

Djed, rođen blizu Slavonskog Broda, iselio se u Ameriku prije Drugoga svjetskog rata, a baka, iz okolice Varaždina, nedugo poslije tog rata, a s njome i njihov sin Blaž Čupić, u SAD Blase Cupich, po kome je ime dobio i nadbiskup. Monsignor Čupić je za studija neko vrijeme 1971 proveo i u Sarajevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:50