SPLITSKA ŽELJEZARA

Unatoč problemima sa zdravljem, 12 zaposlenika sedmi dan štrajka glađu

Kastel Sucurac, 201009.Dvadesetak radnika Zeljezare Split jucer je u prostorijama poduzeca pocelo strajk gladju izrazavajuci na taj nacin nezadovoljstvo teskim stanjem u tvrtki u kojoj je proizvodnja prestala u travnju, te su najavili da nece prekinuti strajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi.Trenutacno radnici primaju od Vlade po 2.000 kuna mjesecno, sto je posve nedovoljno za osiguranje egzistencije njihovih obitelji. Strajkasi traze i hitan prekid ugovora s poljskom tvrtkom Zlomrex uz pismena jamstva Vlade, odnosno Fonda za privatizaciju, gdje bi se naveo tocan datum prekida ugovora.Zlomrex je ugovorom iz 2007. godine postao vecinskim vlasnikom zeljezare no, prema tvrdnjama strajkasa, ta poljska kompanija nije ispunila svoje ugovorene obveze i time je zeljezaru dovela u tesko stanje.Na fotografiji: ekipa hitne medicinske pomoci pruza pomoc Anti Majicu srcanom bolesniku, kojemu je pozlilo te mu je izmjeren visoki secer.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Cizmic / CROPIX

KAŠTELA - Unatoč iznimno lošem zdravstvenom stanju, 12 zaposlenika splitske Željezare sedmi dan zaredom štrajka glađu, a trojica koji su jučer prevezeni na specijalističke preglede u splitski KBC Firule, kako su kazali, unatoč zdravstvenim tegobama ne odustaju od svojih namjera, gladovanja, sve dok se ne riješi alarmantno stanje koje posljednjih godinu dana trese ovu kaštelansku tvrtku.

Kako nam je potvrdio čelnik tvorničkog sindikata Mladen Bekavac krizni stožer za obranu Željezare sutra će se uputiti u Zagreb dje će se održati sastanak u Ministarstvu gospodarstva na kojemu će ih primiti ministar Đuro Popijač i predsjednik Fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak, a kako neslužbeno doznajemo telefonski bi se na sastanak s puta iz Slovenije trebala uključiti i premijerka Jadranka Kosor.

Unatoč činjenici što ćemo sutra pokušati riješiti probleme na sastanku u Zagrebu osmorica radnika ali i nas četvorica koji putujemo u Zagreb ne odustajemo od štrajka glađu. Dosta je bilo ispraznih obećanja koja smo slušalih posljednjih godinu dana pa i potpisivanja kojekakvih sporazuma jer nam je voda došla do grla i ovoga puta smo kazali ili mi ili oni. Sve što želimo je da se napokon pokrene proizvodnja u tvornici kao i u pogonu hladne prerade čelika u Splitu gdje smo s postojećom žicom u Sjevernoj luci mogli već pokrenuti proizvodnju, ali otimačina koja je počela prije sedam dana nastavlja se i dalje - kazao nam je sindikalist Mladen Bekavac.

On dodaje kako se s odvoženjem žice iz Sjeverne luke, unatoč činjenici što su obavijestili Županijsko državno odvjetništvo, nastavilo i danas ujutro a prema njihovim informacijama odvežen je još jedan kamion žice unatoč tomu što je Ministarstvo gospodarstva uputilo apel vjerovnicima društva da se suzdrže od prisilne naplate svojih potraživanja do konca mjeseca ožujka.

Nadali smo se kako će državni organi spriječiti odvoz žice, ali to se prema našim saznanjima ipak nije dogodilo, a mi smo i ovako iscrpljeni i iznimno lošeg zdravstvenog stanja naprosto više u nemogućnosti da bilo što poduzimamo. Država je ta koja bi trebala štititi naše interese i jedino to uz pokretanje proizvodnje i konačnu prodaju Željezare novom vlasniku tražit ćemo na sutrašnjem sastanku u Zagrebu. Ukoliko do toga ne dođe odlučni smo i nastavit ćemo i dalje štrajk glađu – potvrdio je Bekavac i dodao kako se štrajkaši koji su jučer završili u bolnicu danas osjećaju nešto bolje, jer su podvrgnuti primanju infuzije i injekcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:33