DVOLIČNO PONAŠANJE VLADE RH

Ultimatum EU: Ništa od pregovora ako i dalje budete muljali sa škverovima

Europska Unija i dalje upozorava hrvatsku Vladu da se novcem poreznih obveznika ne smiju davati ni potpore ni jamstva brodogradilištima
 Feđa Klarić/CROPIX

BRUXELLES - Svaki pokušaj stvaranja zabune oko toga što EU očekuje od Hrvatske kao uvjet za zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju samo će štetiti pregovorima i dodatno stvoriti nezadovoljstvo kod građana.

To su Jutarnjem listu rekli neki diplomati EU, poručivši hrvatskoj Vladi da učini ono o čemu se dogovorila s Bruxellesom.

Naime, pojavljuju se u Hrvatskoj razne interpretacije o onome što EU očekuje od Hrvatske, i što Vlada može a što ne napraviti oko brodogradilišta.

Sumnjiva situacija

“Moramo priznati da među državama članicama EU raste frustracija ponašanjem Vlade oko brodogradilišta. Neke stvari nisu transparentne. 3. maj je dobio jamstva samo zato što je narudžba za koju im treba kredit potpisana dan prije otvaranja poglavlja o tržišnom natjecanju, što je nekim državama sumnjivo. Ovo poglavlje postaje teže nego što smo mislili“, rekao nam je jedan visoki EU diplomat.

Nema pomaganja

U EU su Jutarnjem listu pažljivo još jednom objasnili što je dogovoreno i što Hrvatska treba napraviti, a što ne smije napraviti.

Kao prvo, nema sumnje da sva brodogradilišta trebaju proći preustroj.

To se može učiniti putem privatizacije. Ako to uspije, ako se pojavi kupac, onda je dobro za sve. Ako to ne uspije, rješenje se može pronaći i kroz stečaj i likvidaciju.

“Dakle, ako netko kaže da EU ne inzistira na privatizaciji kao nešto što je nužan uvjet, onda je u pravu, ali je alternativa tome stečaj i likvidacija“, kažu nam u Europskoj Uniji.

Osjetljivo pitanje

“Ono što Hrvatska savršeno zna, to je da niti jedno brodogradilište ne smije dobiti niti jednu kunu državnih potpora.

Država može zadržati vlasništvo, ili dio vlasništva, ali samo pod uvjetom da niti država, ako je vlasnik, ne smije davati državne potpore“, kažu nam u EU, gdje su iznenađeni da Vlada ne reagira i ne pojasni svojim građanima nešto što je tako jasno, koliko god to bilo osjetljivo.

Bez popuštanja

“Ako se stanje oko brodogradilišta nastavi pogoršavati, umjesto riješavati, pozdravite se sa zaključenjem pregovora. Uostalom, pitajte vaše prijatelje Nijemce, Francuze i Poljake što misle o tome. To su države koje vas snažno podržavaju u ostvarenju cilja brzog zaključenja pregovora, ali isto tako neće niti milimetar popustiti oko brodogradilišta“, poručuje jedan drugi diplomat Europske Unije.

EU i dalje upozorava da ni hrvatska Vlada, ni gradovi, nitko tko barata novcima poreznih obveznika, ne smiju davati ne samo potpore, nego niti jamstva brodogradilištima za nove narudžbe, ili narudžbe koje su došle nakon otvaranja poglavlja o tržišnom natjecanju.

Vlada treba ljudima reći što ih čeka, i to bez fige u džepu

Izvori iz Eurospke Unije kažu da ako vlast u Hrvatskoj ne reagira i ne pojasni građanima pravo stanje, bez “fige u džepu”, oko preustroja brodogradilišta, onda ta vlast ne razumije osnovna pravila “Funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva”, statusa koji Hrvatska i dalje ima i koji je potvrđen i zadnjim izvješćem o napretku Europske komisije. Također dodaju kako im nije jasno zašto Vlada dosad nije svojim građanima pojasnila tako osjetljivo pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:04