Badnji dan privukao je danas na Stradun Dubrovkinje i Dubrovčane u najljepšem izdanju.
Kolendari folklornog ansambla Linđo, Zbora Libertas i Gradske glazbe Dubrovnik i mažoretke, zajedno s građanima, danas su pred Gradskom vijećnicom u podne izveli tradicionalnu dubrovačku kolendu, a prik. Dočekao ih je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, sa suradnicima, te nazdravio Badnji dan:
- Na dobro Vam došao Badnji dan! Ni jedan Badnji dan nije kao ovaj naš u Gradu. Danas nas je ovdje gotovo 11 tisuća. U iščekivanju Kristova rođenja – Božića, prisjetimo se onih koji su u potrebi, prisjetimo se onih koji nemaju i onih koje bi topla riječ zagrijala. Prisjetimo se i onih na koje smo se možda naljutili jer danas je dan da pružimo ruku oproštenja i zaželimo sretan Božić‘‘, poručio je gradonačelnik Franković te svim sugrađanima u ime Grada Dubrovnika zaželio čestiti i blagoslovljen Božić.
Splićani i njihovi gosti uživali su u subotu točno u podne na ribarnici gdje je podijeljeno pet tisuća porcija bakalara nakon čega im je zapjevao zbor Brodosplita, koji slavi 50. godina postojanja.
Građanima su bakalar, među stotinjak volontera, dijelili i gradonačelnik Ivica Puljak i župan Blaženko Boban.
Trideset kuhara iz cijele Dalmacije danima su pripremali bakalar te ga kuhali u velikoj ‘teći‘ promjera 2,6 metara, koju su prije 17 godina napravili splitski škverani, a danas ju je na ribarnicu dovezao pauk.
Kuhar Željko Neven Bremec, predsjednik Udruge kuhara Škmer, novinarima je otkrio da su potrošili 250 kilograma bakalara, 500 kilograma krompira, 200 kilograma kapule, 50 litara maslinovog ulja, 100 litara pelata, te osam kilograma ‘konšerve‘.
Bakalar se kuhao nešto manje od četiri sata, a podijeljen je građanima u porcijama od pola litre za svega petnaestak minuta.
Župan Boban rekao je da je ta manifestacija simbol zajedništva i okupljanja, te je zbog toga tako vrijedna. Svim je građanima čestitao nadolazeće blagdane uz poruku mira i zdravlja.
Direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić zahvalila je svima koji su neumorno sudjelovali kako bi da to tradicionalno jelo usrećilo pet tisuća ljudi, kao i da se pošalje lijepa slika zajedništva.
Svi koji su se jutros zatekli u središtu Splita nisu mogli, a da ne osjete mirise i okuse Dalmacije jer je, uz bakalar na brudet, koji se dijelio besplatno, grad mirisao i na friganu ribu, bjanko bakalar, punjene lignje, ali i na fritule, kroštule i rožadu iz ugostiteljskih objekata.
Dugogodišnja božićna manifestacija "Splitu s ljubavlju" nastavila se ove godine, nakon pauze zbog epidemioloških mjera i pandemije.
Organizator je Grad Split, Splitsko- dalmatinska županija, splitske i županijske Turističke zajednice te Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija - ŠKMER.
Manifestaciju "Splitu s ljubavlju" prije 16 godina počeli su vrsni splitski kuhar i osnivač udruge ŠKMER Miro Bogdanović i tadašnji splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić.
Danas u Splitu posebno je bilo lijepo i Ispod ure gdje su točno u podne pjevale klape kojima se pridružilo stotine građana, ali i brojni turisti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....