MIRNI PROSVJED

Ukrajinci i Bjelorusi organiziraju antiratni skup u Zagrebu: ‘Motoristi će gradom nositi zastave...‘

U Bjelorusiji čvrsto vjerujemo da bez nezavisne Ukrajine ne može postojati ni nezavisna Bjelorusija, rekao nam je Alaksiej

Alaksiej iz Bjelorusije organizira redovite prosvjede protiv rata u Ukrajini

 Anamaria Hanžek

U subotu 19. ožujka u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se mirni skup za podršku Ukrajini. Organiziraju ga ukrajinski i bjeloruski građani koji trenutno borave u Hrvatskoj. Okupljanje traje do 16 sati nakon čega će se prosvjednici pridružiti lokalnom moto klubu na Trgu žrtava fašizma. Sudjelovat će u vožnji s motoristima tijekom koje će sa sobom nositi ukrajinske zastave. Sve će završiti kod spomenika ukrajinskom pjesniku Tarasu Ševčenku.

Na glavnom zagrebačkom trgu, u sklopu programa predviđenog prosvjedom, građani će se moći informirati o užasima koji vladaju u ratom pogođenom zemljom te će im biti podijeljeni letci s načinima na koje mogu pomoći Ukrajini. Organizatori će pokazati plakate na kojima su rezultati ruskog bombardiranja u Kijevu, Harkivu i Mariupolju. U planu je i organizirati mikrofon kojim će se svatko moći obratiti okupljenima i uputiti riječi potpore. Uputili su poziv na sudjelovanje Veleposlanstvu Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

Ukrajinci i Bjelorusi koji organiziraju ovaj prosvjed upoznali su se na prošlim spontanim okupljanjima koja su se odvila neposredno nakon početka rata. Jedan od njih je Alaksiej Kačanović, koji na Institutu Ruđer Bošković radi na svom doktoratu.

- U Bjelorusiji su mi 2004. godine zabranili studiranje zbog iznošenja mišljenja o Lukašenkovom režimu. Njegova vlada me progonila i htjela uhititi te sam 2006. morao napustiti zemlju. Neko vrijeme nakon toga posjetio sam svoju domovinu preko Rusije jer nemamo graničnu kontrolu. Trenutno već pet godina ne mogu ući u Bjelorusiju. Kod nas nema smrti i patnje, ali Puti nju je okupirao i mi smo robovi bez osnovnih prava. Nužno je prestati s borbom, ali i druge stvari su važne, poput slobode i doma. Moje gledište je da trebamo zahtijevati da se ruska vojska u potpunosti makne iz Ukrajine. Lukašenko je na prošlim izborima imao oko deset posto potpore, a vlast u Bjelorusiji održava isključivo zbog svog prijatelja Putina. Dakle, imamo zajedničkog neprijatelja i borit ćemo se zajedno s Ukrajincima dok ne pobijedimo. Ovo je moj osobni rat, komentirao je Alaksiej.

image

Skupovi podrške Ukrajini održani su diljem Hrvatske

Vladimir Dugandzic/Cropix

Želja im je organizirati prosvjed sličan onom koji je organizirao Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava u subotu 5. ožujka. Pošto ovaj prosvjed organiziraju obični ljudi, nemaju dovoljno resursa za, na primjer, pozornicu. Očekuju nešto manji odaziv nego tada, kada se okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Stupili su u kontakt s lokalnim moto klubom čiji su se članovi rado odlučili sudjelovati i pomoći. Motoristi će se s Ukrajincima provozati gradom. Sa sobom će nositi ukrajinske zastave i tako dizati svijest o ratnim zbivanjima.

- Vjerujem da samo zajedno, uključujući sve ljude diljem svijeta, možemo zaštititi naše vrijednosti poput slobode, jednakosti i demokracije. Za mene nije važno gdje ću se za to boriti. U Bjelorusiji čvrsto vjerujemo da bez nezavisne Ukrajine ne može postojati ni nezavisna Bjelorusija, rekao nam je Alaksiej.

Tekst najave prenosimo u cijelosti:

"Ukrajina se već treći tjedan brani od velikog i podlog neprijatelja. Ukrajinci ne brane samo svoj teritorij i svoj narod, već brane i trenutni svjetski poredak, brane najvažnije ljudske vrijednosti, poput demokracije, jednakosti i slobode.

Svi za koje ovaj koncept nije beznačajna riječ mogu podržati Ukrajince u njihovoj borbi 19. ožujka na Trgu Bana Josipa Jelačića u 13 sati tražeći zaustavljanje invazije i uklanjanje ruskih snaga iz Ukrajine."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:42