NA SJEDNICI VLADE

Ukinut beneficirani radni staž za neke vojne osobe: Beneficije samo onima koji stvarno rade u teškim uvjetima

Prema Vladinoj računici, država će od izmjena u sustavu beneficiranog staža do kraja godine uštedjeti više od 20 milijuna kuna
Zagreb, 020810.Predsjednik Ivo Josipovic na svecanoj akademiji povodom obiljezavanja Dana Pobjede i Domovinske zahvalnosti u Domu HV-Zvonimir na Kresimirovom trgu. Josipovic je dodijelio nagrade, priznanja i promaknuca djelatnicima MORH-a.Na slici: Svecana postrojba HV-a.Foto: Bernard Covic / Cropix
 Bernard Covic / CROPIX

ZAGREB - Dio djelatnih vojnih osoba više neće ostvarivati pravo na beneficirani radni staž. Odlučila je to danas Vlada usvojivši Uredbu o izmjenama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Kao razlog tome u Vladi su naveli potrebu štednje te su se pozvali na analize koje su pokazale da sve dužnosti na koje su raspoređene djelatne vojne osobe ne zahtijevaju računanje staža osiguranja na način da im se 12 mjeseci računa kao 15, 16 ili 18 mjeseci.

- Beneficirani radni staž potreban je samo tamo gdje se posao doista obavlja u teškim uvjetima - ocijenio je premijer Zoran Milanović, podsjetivši na važnost jednakopravnosti građana.

Prema Vladinoj računici, država će od izmjena u sustavu beneficiranog staža do kraja godine uštedjeti više od 20 milijuna kuna. Posebnom uredbom utvrdit će se koje dužnosti spadaju u kategoriju onih u kojima postoje otežani uvjeti rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:42