JEDAN DAN U VARŠAVSKOJ

'Ujutro joga, zatim boogie-woogie, a na kraju poezija'

Reporteri Jutarnjeg proveli su dan u Varšavskoj u koju se, osim čuvara, uselila i urbana kultura
 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Ni čuvari pješačke zone u Varšavskoj ne odustaju. Već dva tjedna dežuraju u improviziranom šatoru, prosvjedujući protiv gradnje ulazno-silazne rampe za garažu. A kako bi privukli što više građana, svakog dana organiziraju kolažni kulturno-umjetnički program.

Jutro počinju razgibavanjem, najčešće jogom, zatim čiste Varšavsku i obavljaju privatne svakodnevne obaveze, dok navečer sudjeluju u radionicama plesa, koncertu i čitanju poezije. Tihomir Kološić, voditelj radionica plesa, u petak navečer učio je aktiviste boogie-woogie. Nasmijana Sanja Dragović, inače bend menadžer, među prvima je skupila hrabrosti i zaplesala.

Nećemo narodnjake

- Trebali bismo plesati bez obzira na protest. Zašto ne bismo slikali, pjevali i družili se? To nam je potrebno u gradu, a ne još jedna garaža - smatra 30-godišnja Sanja Dragović.

Iako se većina prolaznika stidjela zaplesati, Zagrepčane je privukao koncert grupe Vergl Gring. Zvukovi harmonike, basa i bubnjeva oživjeli su Varšavsku, a okupljeni su uživali u preradama pjesama poznatih grupa poput Prodigyja. Katarina Vukelić, 30-godišnja profesorica engleskog jezika, zabavljala se s prijateljima.

- Odrasla sam u Zagrebu i stalo mi je do ove ulice. Svaki dan sam tu, ali ne spavam u šatoru jer radim. U Zagrebu nema sluha za alternativne klubove, a narodnjački uredno rade do 6 sati ujutro. Drugačiji život je moguć, ovo je dokaz - rekla je K. Vukelić, dodajući kako u Zagrebu napokon postoji kritična masa koja se bori protiv pogodovanja privatnim investitorima.

Dežurat će do kraja

Nakon 22 sata prosvjednici su se utišali kako ne bi ometali stanare, te čitajući poeziju pripremali za još jednu neprospavanu noć i čuvanje Varšavske. A kako kažu, dežurat će sve dok Tomo Horvatinčić ne odustane od projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:54