SVJEDOČIO SARDELIĆ

UHODAN SCENARIJ 'Kalmeta je predstavio Barišića, a Jarnjak mi je prijetio smjenom ako ne surađujem!'

 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 10:45 Predsjednik uprave Hrvatske pošte Andrej Sardelić svjedočio je na Županijskom sudu na nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Fimi-media kako je zbog 'neposluha' smijenjen s direktorske pozicije.

Sardelić je ispričao kako je u rujnu 2006. pozvan u kabinet resornog ministra Božidara Kalmete koji je ujedno bio i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih pošta.

Umjesto očekivane rasprave o poslovanju Hrvatskih pošta Kalmeta ga je upoznao s Mladenom Barišićem.

- Ministar je rekao da je Barišić rizničar stranke zadužen za makreting. Barišić mi potom je kazao da postoji problem između HDZ-a i HP-a, da se radi o dugu HDZ-a za reklamne materijale iz predizborne kampanje 1999. godine. Rekao je da taj dug treba riješti kroz poslovanje s tvrtkom Fimi medija koja se bavi maktetinškim poslovima i da će mi se javiti direktorica te firme.Upravo u to vrijeme imali smo 15. godišnjicu izdavanja prve hrvatske poštanske marke. Kalmeta tada ništa nije komentirao, a Barišić je rekao da bi to trebali riješti do kraja godine. To mi baš nije bilo jasno jer se radilo o pozamšnom iznosu duga većem od 1,5 milijuna kuna. S obrzirom da me pozvao resorni ministar, ujedno član i odbora, smatrao sam to naređenjem, izjavio je Sardelić napominjući kako je znao da bi svaka prisilna naplata potraživanja prema HDZ-u značila i smjenu uprave HP-a.

Dodao je kako je i Barišić rekao da ne bi bilo dobro da se čuje da je HDZ dužan Pošti.

Sardelić je, kako je rekao, nekoliko dana kasnije primio vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak, ali ju je uputio da se javi stručnim službama te je stekao dojam da ona time nije zadovoljna.

Već taj, ili sljedeći dan, Barišić ga je dvaput telefonski pokušao kontaktirati preko tajnice, ali je on bio poslovnozauzet pa se nije mogao javiti. Potom ga je nazvao Kalmeta i zatražio da se javi Barišiću.

- Nazvao sam gospodina Barišića, al mi se oni nije javljao. Znao sam da će oko toga nastati problem. Sljedećeg jutra kad sam išao na posao, ministar Kalmeta me nazvao da dođem u tajništvo stranke. Tamo sam uz Kalmetu zatekao Ivana Jarnjaka i Barišića. Na vrlo ružan način upozoren sam na svoje ponašanje. Jarnjak mi je rekao da tko sam ja, što si to dopuštam da se ne javljam Barišiću, da znam kako sam postavljen i da tako mogu biti i smijenjen. Rekao mi je da sam tu da slušam.

Ni kavu nisam uspio popiti, a to znači da sam odmah istjeran i rečeno mi je da tu nemam više što tražiti. Dok je Jarnjak govorio, Barišić je samo kimao glavom, istaknuo je Sardelić koji je potom stručnim službama dao uputu da dug prema HDZ-u riješe kroz suradnju s Fimi Medijom spomenuvši im pritom da se radi o firmi vezanoj uz HDZ.

Tako je Fimi medija 2006. godine odradila dva veća posla za HP, a početkom 2007. suradnja se trebala intenzivirati.

- Početkom 2007. pozvan sam u carinu u ured Barišića koji mi je rekao da bi HP sve marketinške poslove trebao odraditi preko Fimi medije. Odgovorio sam mu da to ne mogu napraviti ,da postoji procedura i da ne može cijeli marketinški proračun ići za jednu tvrtku. On je uzvratio da nađem način i dao mi je fotokopiju jednog ugovora s Inom ili nekim drugim javnim poduzećem napominjući da bi to trebalo izvesti po tom modelu. Rekao sam mu da razumijem što traži, ali da to ne mogu napraviti. I nisam napravio. Neslužbeno je to i bio razlog za moju smjenu koja je usljedila već u veljači, naglasio je Sardelić navodeći kako mu je njegov nasljednik Krešić kazao da mu je rečeno 'da se tako završi kad se ne sluša'.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem bivšeg šefa uprave HEP-a Ivana Mravka.

-----------------------------------------

07:37 ZAGREB - Suđenje HDZ-u, njegovom nekadašnjem predsjedniku i premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju "Fimi media" trebalo bi se nastaviti na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočenjem bivšeg člana uprave Hrvatskih šuma Božidara Longina i bivšeg predsjednika uprave Hrvatske pošte Andreja Sardelića.

Jedna od optuženih, bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, u svom je iskazu u istrazi spomenula da je Longin donirao HDZ-u 30.000 eura, a za Sardelića je u medijima ranije objavljeno da je kao šef Hrvatskih pošta 2006. potpisao odluku o dodjeli 199 tisuća kuna vrijednog posla marketinškoj tvrtki Fimi mediji za organizaciju božićnog domjenka Hrvatske pošte 2006.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:30