OTVARA SE JOŠ VEĆA AFERA - INA

Uhićenje Damira Polančeca vodi do Ive Sanadera?

Teško da Sanader nije znao što Polančec radi. Bivši premijer još je prije dva mjeseca tvrdio da ne zna ništa o poslovima oko Ine, OTP-a, Mol-a...
 Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB - Politički i poslovni kuloari jučer su bili jednoglasni: uhićenje Damira Polančeca vodi do bivšeg premijera Ive Sanadera! I to zbog Ine, a ne zbog Podravke, koju se teško može izravno povezati s bivšim premijerom. Stoga se jučerašnjim uhićenjima počela rasplitati nova afera - afera Ina, koja je, smatraju, još i veća nego afera Podravka.

Damira Polančeca u svijet visoke politike instalirao je Ivo Sanader. Mladi i perspektivni član Podravkine Uprave bio je od 17. veljače 2005. potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a potom je postao i ministar gospodarstva. Polančec je tako postao ključna osoba u državi za prodaju drugog paketa Ininih dionica MOL-u i za sklapanje novog dioničkog ugovora između hrvatske Vlade i mađarskoga MOL-a.

Uz to, glasio je kao čovjek od osobitog premijerova povjerenja, koji će efikasno provesti sve što Sanader zatraži i koji će svog šefa redovito izvještavati o svemu. Polančec je, ukratko, bio savršeni poslušni igrač i zato je od premijera dobio velike ovlasti i najteže zadatke.

Prava upravljanja

Kako se drugi krug prodaje dionica Ine mađarskome MOL-u približavao kraju, bilo je jasno da nad procesom treba čvrsta kontrola, pa je umjesto Ivana Šukera na čelo Nadzornog odbora Ine Vlada postavila Damira Polančeca. Bilo je to u kolovozu 2008., uoči finala MOL-ova otkupa drugog dioničkog paketa Ine, nakon čega su slijedili famozni pregovori o novim odnosima Vlade i MOL-a u Ini.

Rezultat je poznat: MOL je za vlasništvo 47,155 posto dionica Ine dobio većinsko pravo upravljanja kompanijom. Te je pregovore vodio Damir Polančec, a paralelno s njima, doznalo se ovih dana, s mađarskim je MOL-om dogovarao i novi kredit Fimi za dionice Podravke, nakon što se Merrill Lynch odlučio povući iz posla zbog pada dionica.

Neuvjerljivi Sanader

Istodobno, vodio je i projekt otkupa plinskog biznisa od Ine, pod krinkom Ininih velikih gubitaka.

Teško je zamisliti da Ivo Sanader kao premijer nije znao što dogovara njegov potpredsjednik za gospodarstvo jer je osobno na sjednicama Vlade i u brojnim javnim istupima iznosio i objašnjavao poteze, stavove i odluke. Da bi to mogao raditi, morao je biti jako dobro informiran.

>> Tužitelji traže put do Ive Sanadera

>> Polančec prijateljima: Sanader je meta, a ja žrtva

>> Polančec pritvoren zbog trokuta Podravka, MOL i OTP

>> Kosor: Neka institucije rade svoj posao, mi ćemo odličiti o izbacivanju Polančeca iz HDZ-a

>> Šimonović: Važno je izbjeći bilo kakve pritiske na pravosuđe

>> Polančecova majka: Damir nikad nije čuo za Merrill Lynch i OTP banku

>> SDP: Polančec je uhićen jer je izgubio podršku HDZ-a

>> Ispitana i Polančecova prijateljica Draženka Gačan

Sanader je 6. veljače, nakon što je u javnost procurio ugovor OTP banke i Podravke, poslao kratki i oštar demanti u kojem je tvrdio: “Nemam nikakve veze s bilo kakvim poslovima vezanim uz Podravku, OTP banku i Mol ili Inu i nisam u vezi s tim sudjelovao ni u kakvim razgovorima niti sam za takve moguće razgovore znao”. Mnogi mu nisu povjerovali jer on nije bio premijer kojemu bi suradnici vodili velike poslove bez njegova znanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:04