HRVATSKO-SLOVENSKI FINANCIJSKI SKANDAL

UHIĆEN ŠEF NOVE LJUBLJANSKE BANKE Kupovao dionice Mercatora jer je imao insajderske informacije

Istražitelji su pretresli i ured Franca Arhara, koji je bio slovenski pregovarač u slučaju Ljubljanske banke
 Bostjan Fon / Slovenske Novice / CROPIX

Slovenska policija privela je jučer direktora i šefa uprave Nove Ljubljanske banke Janka Medju zbog sumnje da se ilegalno okoristio insajderskim informacijama o tome da Agrokor želi preuzeti Mercator.

Suradnja s Hrvatskom

Policija službeno nije priopćila imena ni osoba ni tvrtki oko kojih se zavrtio skandal, no na temelju neslužbenih informacija slovenski mediji pišu da je riječ upravo o Medji, koji je 2011. proglašen slovenskim “mladim menadžerom godine” i koji je do 2012. bio član uprave slovenskog Unicredita. Istraga je pokrenuta nakon anonimne prijave 2009., a slovenska policija već surađuje s hrvatskim vlastima.

- Osoba koja je osumnjičena za kazneno djelo bivši je zaposlenik jedne od financijskih institucija koje spadaju u skupinu banaka. Osumnjičeni je sudjelovao u skupini osoba koje su pri obavljanju bankarske i burzovne djelatnosti na području naše i susjednih država došle do informacije da jedno od gospodarskih društava iz susjedne države planira preuzeti jedno od gospodarskih društava na području Slovenije. Ta bi pak informacija utjecala na cijenu vrijednosnih papira koji kotiraju na redovitom tržištu u Republici Sloveniji.

Na temelju te informacije je skupina banaka počela kupovati vrijednosne papire slovenskog gospodarskog društva, po nižoj cijeni od one koja je bila predviđena cijena preuzimanja tog gospodarskog društva - rekao je, kriminalist Robert Slodej, šef istrage.

Pojasnio je da je teško procijeniti koliku je financijsku korist osumnjičeni imao, budući da razlika između nabavne i prodajne cijene dionica varira, ali da mu prijeti do pet godina zatvora.

List Finance piše pak da, prema neslužbenim informacijama, nacionalni ured za istrage provjerava jesu li Splitska banka i fondovi hrvatskog Allianza u Medjino ime kupovali dionice Mercatora preko skrbničkog računa.

Nepoznati klijenti

Splitska banka, odnosno njezini nepoznati klijenti, preko skrbničkog računa trenutačno imaju u vlasništvu 10,5 posto Mercatora, i treći su najveći vlasnik tog društva, iza Pivovarne Union sa 12,3 i NLB sa 10,8 posto.

Finance pišu da su Splitska banka, odnosno skrbnički račun njezinih klijenata, primijećeni u dioničkoj knjizi Mercatora početkom 2011., a otada je broj dionica Mercatora na tim računima, od kojih barem jedan pripada hrvatskom mirovinskom fondu AZ, rasao. Cijeli paket dionica Mercatora koji se trenutačno nalazi na skrbničkom računu Splitske banke vrijedan je, ako se uzme trenutačna cijena od 90,60 eura za dionicu, 36,06 milijuna eura, pišu slovenske Finance.

Slovenski istražitelji jučer su na njegovu radnom mjestu dočekala i predsjednika Nadzornog odbora Nove Ljubljanske banke Franca Arhara, u Hrvatskoj poznatijeg kao glavnog slovenskog pregovarača za pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke.

Sedam lokacija

Iako su slovenski mediji javili da je i njega privela policija, ta se informacija pokazala netočnom, a Arhar tvrdi da su ga kriminalisti samo ispitali, i to u svojstvu svjedoka. Bivši guverner Banke Slovenije i jedan od najutjecajnijih bankara u Sloveniji, bio je predsjednik upravnog odbora Unicredita u vrijeme kada je tamo bio i Medja, a mlada je bankarska nada Arhara slijedila i u Novu Ljubljansku banku. Mladi lav Medja lani je ušao u Nadzorni odbor NLB-a, a prije godinu dana je preuzeo vođenje banke. Policija je pretraživala sedam lokacija, uključujući privatne i poslovne prostore u Ljubljani i Kranju. U akciji su sudjelovala 32 istražitelja Nacionalnog ureda za istrage, a pomagali su im i forenzičari iz Celja i Ljubljane. Kriminalisti su ujutro bili u sjedištu Nove Ljubljanske banke, u ljubljanskom sjedištu slovenskog Unicredita i u Medjinu domu, a Arhara su dočekali u Udruzi banaka Slovenije.

Poslovanje Unicredita

- Jutros kada sam došao na posao, čekala su me nepoznata gospoda i rekla mi da imaju nalog da se napravi pretres ureda, materijala koje imam u uredu, dakle, kompjutora i pisanih dokumenata, u vezi s poslovanjem Unicredita dionicama Mercatora - rekao je Arhar za slovensku državnu televiziju.

Tvrdi da su ga kriminalisti ispitivali o tome kako je banka Unicredit došla do dionica Mercatora.

Osiguranje za kredit

Također, tvrdi da im je rekao da banka, koja danas ima 8,01 posto dionica Mercatora, nije imala namjeru doći do udjela u slovenskom trgovačkom lancu - dionice je dobila jer ih je Mercatorov vlasnik Istrabenz koristio kao osiguranje za kredit, koji potom nije mogao plaćati.

- Pitali su me imam li koju dionicu Mercatora i rekao sam da nemam. Imam samo dionice Krke, i to još na temelju certifikata. Mercator nisam nikada osobno kupio - rekao je za Finance Arhar nakon što su od njega otišli kriminalisti.

Pretresen i ured Franca Arhara

Istražitelji su u uredu Franca Arhara (65),

Predsjednika Nadzornog odbora Nove Ljubljanske banke, pregledali računala i materijale tražeći vezu s poslovanjem Unicredita dionicama Mercatora.

Kao bivši guverner Narodne banke Slovenije, Arhar je jedan od najmoćnijih bankara u toj zemlji.

Hrvatskoj široj javnosti poznat je kao glavni slovenski pregovarač za pitanje prenesene štednje u slučaju Ljubljanske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 20:49