OPET NA UDARU

Ugostitelji HOK-a: ‘Nova ograničenja rada dodatno nas ugrožavaju, tražit ćemo nadoknadu štete‘

Ovime se potiče neorganizirano okupljanje ljudi koje je puno opasnije jer se održava u nekontroliranim uvjetima, upozoravaju
 Ilustracija/Josko Supic/CROPIX

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u petak je poručio da su svjesni ugroze od koronavirusa pa se stoga u ugostiteljskim objektima strogo poštuju sve epidemiološke mjere, no daljnje ograničavanje radnog vremena dodatno im ugrožava poslovanje.

Iz Ceha HOK-a tako su reagirali na nove mjere o dodatnom ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 sata (s dosadašnjih 24 sata) te zabrane rada u pojedinim objektima i županijama.

"Hrvatski ugostitelji u potpunosti su prilagodili poslovanje uvjetima pandemije, poštujući mjere fizičkog distanciranja ljudi i visoku razinu higijene. Napravili su sve da zaštite svoje goste i zaposlenike i stvorili prostore s kontroliranim uvjetima. Bilo kakvim daljnjim ograničavanjem rada ili, pak, zatvaranjem ugostiteljskih objekta, potiče se neorganizirano okupljanje ljudi koje je puno opasnije jer se održava u nekontroliranim uvjetima", upozorio je predsjednik tog Ceha Joso Smolić.

Iznosi pritom primjer iz jedne njemačke studije o mjestima i vjerojatnosti dobivanja zaraze u Španjolskoj, koja je pokazala da se tek 3 posto ljudi zarazilo koronavirusom u ugostiteljskim objektima, a sličan trend je, kako kaže, i u Hrvatskoj, u kojoj nije zabilježeno da je ugostiteljski sektor generator širenja virusa.

Slijedom toga smatra i da ograničavanje rada u bilo kojem segmentu, a zbog troškova u poslovanju koji time nastaju, traže nastavak mjera za pomoć sektoru i nakon 1. siječnja 2021. te primjeren model financijske kompenzacije.

"To se posebno odnosi na one kojima je rad u potpunosti zabranjen te ćemo uputiti molbu hrvatskoj Vladi za nadoknadom štete proizašle iz ovakve odluke", najavio je Smolić.

Podsjetio je i da je pandemija sektoru ugostiteljstva neupitno ugrozila poslovanje te da je pred ugostiteljima niz izazova u radnom procesu, kao i da iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pozdravljaju pristup civilnog stožera u kojemu se uvažava struka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 11:39