STATISTIKA

UGLAVNOM IDEMO NA KRATKE ODMORE PO DRŽAVI Hrvati na godišnjem u zemlji dnevno troše 172 kune, a u inozemstvu 437

Dubrovnik, 120715,Osvjezenje ove vruce ljetne Nedjelje turisti su potrazili na plazama i gradskim fontanama.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX

Na barem jednom višednevnom privatnom putovanju u 2014. bilo je 1,8 milijuna ili 49 posto hrvatskih građana u dobi od 15 i više godina. Oni su ostvarili 6,6 milijuna privatnih putovanja, od čega 4,6 milijuna (70 posto) putovanja u Hrvatskoj i 2 milijuna (30 posto) u inozemstvo, objavio je Državni zavod za statistiku.

Na tim je putovanjima najposjećenija zemlja bila Bosna i Hercegovina sa 23 posto ukupnih putovanja, slijede Austrija, Slovenija, Italija i Njemačka.

Na višednevnim putovanjima, uključujući privatna i poslovna, Hrvati su lani ostvarili 47,9 milijuna noćenja, prosječno 5,9 noći po putovanju. Ukupno su potrošili 14,5 milijarde kuna ili 1773 kune po putovanju, odnosno 302 kune dnevno.

Rastrošni vani

Hrvati i dalje najviše putuju unutar zemlje: od 6,6 milijuna privatnih višednevnih putovanja u 2014. godini čak 4,6 milijuna ostvareno je unutar Hrvatske.

Iako DZS nije objavio ostale detalje, zna se da većina Hrvata ostaje u zemlji na ljetovanju, i to u vlastitim kućama za odmor ili pak kod obitelji ili prijatelja. Potvrđuje to i ukupna potrošnja. Na dvostruko više putovanja unutar Hrvatske potrošili su 4,2 milijarde kuna, a u inozemstvu 5,6 milijardi kuna.

U Hrvatskoj su na odmoru ostvarili 24,6 milijuna noćenja, što znači da su prosječno ostajali 5,3 noći te su na odmoru potrošili 916 kuna ili 172 kune dnevno. Kada privatno putuju u inozemstvo, Hrvati prosječno ostaju 6,3 noćenja i potroše 2775 kuna ili 437 kuna dnevno. Lani su u inozemstvu na višednevnim privatnim putovanjima ukupno ostvarili 12,9 milijuna noćenja.

Poslovna putovanja

Kad je riječ o višednevnim poslovnim putovanjima, lani ih je bilo 1,5 milijuna u Hrvatskoj i inozemstvu. Ostvarili su 10,5 milijuna noćenja i ukupno potrošili 4,6 milijarde kuna, dakle prosječno 3039 kuna po putovanju.

Na poslovnim putovanjima ostaje se dulje nego na privatnima, prosječno 6,9 noći, pri čemu u inozemstvu poslovna putovanja prosječno traju čak 9,5 noći.

Hrvati su lani bili 12,9 milijuna jednodnevnih izleta na koja su potrošili 5,5 milijardi kuna. Prednjače privatna putovanja unutar Hrvatske kojih je bilo 9,7 milijuna s prosječnom potrošnjom od 381 kune po putovanju. Bilo je i 1,7 milijuna poslovnih putovanja s prosječnom potrošnjom od 446 kuna.

Certifikat za zdrave menije

Healthy Meal Standard prvi je certifikat koji jamči zdravstveni meni prilagođen potrebama gostiju u turističkim objektima, lječilištima i specijalnim bolnicama. Certifikat je osmislila mag.nutr.Diana Gluhak, mlada ženska poduzetnica. Certifikat pokriva sedam područja primjerice bezglutenski jelovnik, jelovnik bez laktoze ili za djecu, a objekti ustvari sakupljaju takozvane healthy zvjezdice koje bi im trebale osigurati dodanu vrijednost i konkurentnost.

- Healthy Meal Standard prvi je certifikat za zdrave jelovnike, uglavnom za turističke objekte, prvenstveno hotele i restorane, a potencijalno se može upotrijebiti i za škole, vrtiće ili druge ustanove - pojašnjava Diana Gluhak koja ističe da je riječ o prvom takvom certifikat i u svjetskim okvirima.

Interes su već pokazali iz crikveničke Talassoterapije i hotelske kompanije Valamar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:14