VISOKA CIJENA OSNOVNOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA

Udžbenici hrvatskih školaraca među najskupljima su u Europi

Zagreb, 010908.OS Julija Klovica, Pocela ne nova skolska godina, osnovcima su podjeljeni besplatni udzbenici koje za sada sa znaimanjem razgledavaju.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - U mnogočemu se želimo mjeriti s Europom, a tu riječ zajedno sa svim pripadajućim izvedenicama vrlo često izgovaraju oni koji su i ove godine skrojili cijene školskih udžbenika, piše Glas Slavonije.

No, gledajući europske primjere, kad su u pitanju cijene udžbenika, Hrvatska zauzima jedno od najviših mjesta, ako ne i prvo, što ljuti brojne roditelje. Tisuće njih i ove su godine pohrlili u knjižare kako bi kupili udžbenike za svoju djecu, a oni koji su imali više sreće ili čak i više umijeća, uspjeli su ih nabaviti po povoljnim polovnim cijenama.

Original košta, i to nekoliko stotina kuna za niže razrede osnovne škole, a za više u pojedinim slučajevima dobrano prelazi tisuću kuna. Primjerice, cijena kompleta udžbenika za sedmi razred osnovne škole, s likovnom mapom i dva strana jezika, može dosegnuti i 1.600 kuna.

Sindikati iz godine u godine objavljuju kako početak nastave dodatno opterećuje potrošačku košaricu te da je za slanje jednog djeteta u školu potrebno minimalno 2.300 kuna.

Vinkovčanka Tihana Galić ove godine u školu šalje dvije kćeri, i to jednu u osnovnu, a drugu u srednju školu. Dok je starija, zahvaljujući toleranciji u vinkovačkoj Ekonomskoj školi, nabavila tek nekoliko knjiga, a ostalo će gradivo zapisivati u bilježnicu, devetogodišnja Marija u klupe će s novim knjigama, čija je cijena 650 kuna!

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:19