ŽESTOKE REAKCIJE

UDRUGE ŽRTAVA IZ BiH TVRDE 'Dok njegov savjetnik hvali srpsku ‘istinu’ o ratu, Josipović šuti'

Nakon što je Dejan Jović napisao pozitivnu recenziju knjige Davida Gibbsa o raspadu Jugoslavije uslijedili su žestoki napadi
 Biljana Gaurina / CROPIX

Smije li savjetnik predsjednika Ive Josipovića recenzirati knjigu čovjeka koji smatra da Srbi nisu isključivi krivci za rat u bivšoj Jugoslaviji? Desetak udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine i dijaspore zatražilo je od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da se očituje o postupcima svog savjetnika Dejana Jovića za kojega tvrde da niječe genocid nad Bošnjacima i relativizira odgovornost velikosrpske politike za rat u bivšoj Jugoslaviji.

Problem je izbio zbog toga što je Dejan Jović, inače znanstvenik i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, prije nekoliko mjeseci u znanstvenom časopisu Politička misao objavio recenziju knjige Davida Gibbsa “First Do No Harm: Humanitarian Intervention and the Destruction of Yugoslavia”.

Nitko u Bosni i Hercegovini to ne bi primijetio da Dnevni avaz nije napravio intervju s Markom Attilom Hoareom, angažiranim povjesničarom koji je 1995., kako ga je predstavio Avaz, organizirao humanitarne konvoje za Tuzlu, a nešto kasnije sudjelovao u pisanju haaške optužnice protiv Slobodana Miloševića. Hoare sada predaje na sveučilištu Kingston u Londonu, a s Gibbsom je polemizirao odmah nakon izlaska knjige 2009. godine.

Hoare je u intervjuu Avazu prošlog tjedna izjavio da ga duboko brine to što se današnja Hrvatska “de facto vraća Tuđmanovoj politici suradnje s Beogradom i RS na osnovama antibosanske politike”, dok je pod Stipom Mesićem, ističe, vodila pozitivnu politiku prema BiH.

Hoare je primijetio da je u Hrvatskoj, kao ranije u Mađarskoj i Bugarskoj, ulazak u EU uklonio ograničenja koja su do tada postojala ako bi se netko počeo loše ponašati.

“Mi sada svjedočimo ratnom pohodu desnice u Hrvatskoj. I to se jasno vidi kroz kampanju protiv gej brakova i ćirilice. Postoji još jedan razlog za brigu kada je Hrvatska u pitanju - uloga Dejana Jovića, glavnog analitičara i posebnog koordinatora Ureda predsjednika RH. On je nedavno objavio prikaz knjige Davida Gibbsa ‘Humanitarna intervencija i uništenje Jugoslavije’. U časopisu Politička misao Jović je pohvalio knjigu kao ‘odličnu, originalnu i uvjerljivu’.

A radi se o propagandnom traktatu u kojem se negira genocid u Srebrenici, Bošnjaci se optužuju da su provocirali masakre, vlada u Sarajevu da je granatirala vlastite gradove i ljude, a za to su optuživali Srbe. Gibbsova knjiga podgrijava interpretacije događaja koje zastupaju srpski nacionalisti - Jugoslavija je uništena, a Srbi su žrtve neprijateljskih zapadnih sila. Kada glavni analitičar predsjednika Hrvatske i specijalni koordinator u njegovu uredu hvali takvu knjigu, BiH se doista treba zabrinuti”, izjavio je Hoare u Avazu. Nakon toga su reagirala bošnjačka udruženja tražeći Josipovićevo očitovanje.

No, Jović je u svom prikazu napisao da se Gibbs konfrontira sa zaključcima Sabrine Ramet, Marka Hoarea, Brendana Simmsa i drugih, “pa ova knjiga ima važnost i kao protuteža i izazov jednoj interpretaciji uzroka i tijeka rata u nekadašnjoj Jugoslaviji koja je bliža tzv. hrvatskoj ‘službenoj’ interpretaciji nego što je to Gibbsova”.

Dejan Jović danas nam je rekao da se on osvrnuo na Gibbsovu analizu američke vanjske politike, a ne na teme koje u Sarajevu vide kao sporne, kao npr. Gibbsove teze o genocidu u Srebrenici s kojima se on ne slaže.

“Ako kažete za neku knjigu da je odlična, to ne znači da se slažete sa svime što je u njoj napisano. Znanstvena knjiga je dobra ako pridonosi diskusiji”, rekao je Jović, upozoravajući da se akademski diskurs ne bi smio miješati s političkim.

Rekao je da je neozbiljno politiku predsjednika Josipovića izjednačavati s Tuđmanovom i da Attila Hoare možda napada predsjednika zato što je blizak s Robinom Harrisom, bivšim savjetnikom Margaret Thatcher kojeg je nedavno angažirao Tomislav Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:07