TRAŽE BRŽE REFORME

UDRUGA POSLODAVACA 'Najgore je što su se nakon šest godina Hrvati navikli na krizu'

 Goran Sebelic/Cropix

ZAGREB - Hrvatska u 2014. godini nije napredovala u provedbi reformi, smatraju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) koja je u utorak na predblagdanskom susretu poduzetnika i poslodavaca "Pogled na 2015." predstavila rezultate HUP Skora - alata za praćenje napretka u provedbi reformi.

HUP Skor za prosinac 2014. iznosi 32 od mogućih 100 bodova i za jedan je bod manji nego prošle godine.

U 12 područja koja se prate u HUP skoru nazadak je zabilježen u njih sedam. Produktivnost i konkurentnost, fiskalna konsolidacija, pravosuđe i tržište rada, najgore su ocijenjena područja, dok je napredak postignut u području javne administracije i poticanju investicija. Pri tome poslodavci smatraju da je napredak u javnoj administraciji ostvaren zbog značajnog skraćenja rokova za izdavanje građevinskih dozvola, a kod poticanja investicija zbog porasta stranih ulaganja.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja ocijenila je u svom obraćanju na predstavljanju ovogodišnjeg HUP Skora, kako on ne pokazuje samo koliko Hrvatska zaostaje za razvijenim, nego i zemljama koje su kao Hrvatska prolazile tranziciju.

Hrvatska si po njezinom mišljenju "ne može priuštiti više ni jednu, a kamo li još nekoliko izgubljenih godina". Kaže kako HUP od Vlade traži da bez obzira na izbornu godinu napokon krene u ozbiljne reforme, a to, kako je dodala, poslodavci očekuju i od budućih vlada.

Drži kako proračun za 2015. godinu ne pokazuje spremnost Vlade za takve reforme, a ne nudi ni optimizam da će ta godina biti poslovno bolja od ove. Posebno zabrinjavajućim drži što je u Hrvatskoj nakon šest godina krize razvijena navika na krizu pa ju se uzima zdravo za gotovo, a to nije normalno.

Odgovarajući na kritike poslodavaca, ministar financija Boris Lalovac u izjavi za novinare je kazao kako Vlada, bez obzira na izbornu godinu, može provoditi reforme te da treba povući što više novca iz europskih fondova uz istovremeno smanjenje javne potrošnje i rasterećenje građana i poduzeća. To su osnovni obrisi Vladine financijske politike u 2015. godini, kaže Lalovac.

Jedan od prijedloga poslodavaca je fleksibilizacija radnog zakonodavstva, a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever novinarima je rekao kako to, po tko zna koji put, pokazuje da "HUP živi izvan vremena i prostora". Upozorava i kako poslodavci imaju primjedbe na proizvodnost rada, koja je primarno u njihovoj domeni jer su za to odgovorni menadžeri.

"Tko o čemu, a HUP isključivo o fleksibilizaciji tržišta rada i obespravljivanju radnika jer je jasno da poslodavci ne znaju tražiti putove negdje drugdje do li u rezanju prava radnika", kaže Sever dodajući da tako idu "ruku pod ruku s nesposobnom Vladom".

Domagoj Ivan Milošević iz HDZ-a smatra pak da je Vlada odgovorna za stanje u kojoj je hrvatsko gospodarstvo te da treba promijeniti gotovo sve njezine gospodarske politike Vlade. Trenutno stanje nije normalno, ali je logično s obzirom na politiku Vlade, kaže Milošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:19