SUTRA U 8 SATI

Učitelji će biti u razredima, ali nastavu đacima neće održavati

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zajedno sa Sindikatom hrvatskih učitelja, Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara i sindikatom Preprorod sutra će održati jednodnevni štrajk u svim ustanovama znanosti i visokog obrazovanja koje se financiraju iz državnog proračuna.

To znači da će se Matici sindikata sutra u štrajku pridružiti i ustanove kao Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”, Nacionalne i sveučilišne knjižnice te brojnih studentskih centara i sveučilišnih knjižnica.

Sindikati: 'Prosvjedi su 11. listopada, a očekujemo da će na ulice izaći oko 20.000 ljudi!'

Na posao u 8 sati

Štrajk će predvoditi Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec, Vilim Ribić i Anica Prašnjak koji su bili i na čelu velikog prosvjeda 11. listopada, kada je deset tisuća prosvjednika Matice sindikata u Zagrebu protestiralo zbog Vladine politike štednje i rezova za zaposlene u prosvjeti i zdravstvu.

Očekuje se da svi zaposlenici u štrajku na posao stignu u 8 sati, a nakon njihova dolaska održat će se skup zaposlenika. Svi prisutni upoznat će se s razlozima štrajka. Nastavnici će u školama i na fakultetima biti do kraja radnog vremena, a na kraju štrajka ispunit će anketu o njemu. S jednodnevnim štrajkovima nastavit će se tijekom cijele godine, a najveći dugotrajni štrajk najavljuju potkraj školske godine.

Sindikati prijete nakon raskida kolektivnog: 'Pred nama su socijalni nemiri, štrajkovi, otpor i rat za prava!'

Iako će nastavnici sjediti za katedrama, neće održati nastavu. No, Ministarstvo obrazovanja pozvalo je svu djeca da dođu u škole.

Štrajk se ne plaća!

- Ničim ne dovodeći u pitanje prava članova sindikata na štrajk, izvješćujemo da ova Vlada neće platiti vrijeme provedeno u štrajku. Svim učenicima, čije je pravo da dođu u školu za nas na prvome mjestu, ravnatelji su dužni osigurati odvijanje nastave. Učenicima u domovima smještaj i prehrana ne smiju biti ugroženi ni na koji način, a jednako tako adekvatna skrb treba biti osigurana učenicima s poteškoćama u razvoju - rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da su ravnatelji i dekani dužni voditi evidenciju o tome tko je u štrajku, a tko nije kako bi se onima koji su obavljali svoj posao mogla isplatiti plaća jer štrajkašima taj dan neće biti plaćen.

Razlog štrajka čak pet velikih sindikata prosvjetnih radnika koji zajedno imaju 60 tisuća članova je nedavno otkazivanje kolektivnog ugovora svim zaposlenicima u zdravstvu, školstvu i znanosti, smanjenje plaća, ali i najava smanjenja proračunskih troškova za zaposlene za 1,7 milijardi kuna. Smanjenje troškova ostvarilo bi se ukidanjem dodataka na plaću kao što su božićnice, regresi, ali i naknade za prijevoz.

Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata, nedavno je optužio Vladu za zloupotrebu i manipulaciju pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe. Rekao je i da čelnicima Matice najviše smeta novi Zakon o reprezentativnosti koji je proširio krug sindikata koji mogu sudjelovati u pregovorima o kolektivnom ugovoru. Optužio je također dio sindikata koji sudjeluju u pregovorima, na čelu sa Spomenkom Avberšek, predsjednicom Sindikata zdravstva i socijalne skrbi, za izdaju.

Nakon što je jučer propao proces mirenja između Matice sindikata i Vlade, a neki dan i mirenje sa sindikatom Preporod, prvi su se put članovi Matice udružili sa sindikatom Preporod te će zajedno održati štrajk.

Vlada bez odgovora

- Danas ćemo zajedno najaviti štrajk jer su procesi mirenja imali nepovoljne uvjete za nas. Razočaran sam jer su nam nudili neodređene najave za kolektivni ugovor, a nisu uzeli u obzir ono što tražimo. Žalosno je da je Vlada od 180 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama plaće smanjila samo nastavnicima. Ovo nije prvi štrajk koji smo organizirali i već smo se dobro pripremili za njega - rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Štrajk će se održati u 330 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluje Preporod, a nastavnici će biti na svome radnom mjestu, ali nastave neće biti.

Takvu je odluku sindikat Preporod donio zbog smanjenja plaća u srpnju. Prosvjetarima su plaće smanjene od 200 do 800 kuna, što znači smanjenje od tri, pet i sedam posto. Vlada sindikatu Preporod tijekom procesa mirenja nije mogla dati konkretan odgovor kada će biti riješen problem plaća pa su se u Preporodu odlučili za štrajk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:53