VIDEOŠKOLA

Učenici ispaštaju jer nastavnici ne koriste videolink

Videoškola za 26 učenika na otocima posebno je važna za predmete poput biologije, fizike ili kemije

ZADAR - Učenici udaljenih osnovnih škola na zadarskim otocima u ovu školu godinu trebali su ući s potpuno novom, drukčijom i moderniziranom nastavom. Njih ukupno 26 u školama na Ižu, Silbi, Premudi i Molatu nastavu su trebali pratiti na daljinu, putem videolinka iz gradske škole na Bilom brigu. Međutim, unatoč skupoj opremi koja je već instalirana, videoškola za male otočane još nije u funkciji, a već se bliži kraj prvog polugodišta.

- Točno da je sva oprema već u školama, ali problem je u edukaciji nastavnika za rad na videokonferencijskoj vezi.

Do sada smo imali samo jedan zajednički seminar koji je organizirao Carnet, ali to nije dovoljno - kaže ravnatelj škole “Zadarski otoci” Branko Matulina. Videoškola posebno je važna za predmete poput biologije, fizike ili kemije, za koje učenici na otocima imaju slabije mogućnosti nego vršnjaci u gradovima. Riječ je, naime, o kabinetskoj nastavi koja zahtijeva opremu i individualne nastavnike, a to su uvjeti koji otočke škole ne mogu zadovoljiti.

Zahvaljujući videovezi, učenici će pratiti izvođenje eksperimenata i moći postavljati pitanja nastavniku. Istodobno, nastavnik će moći pratiti rad učenika na otoku.

- Naši otočki učenici slikom i tonom moći će pratiti eksperimente, raditi zadatke i sve ono za što sada nemaju prilike. Jednom kad to profunkcionira, videoškola bit će jako dobra i funkcionalna stvar - kaže ravnatelj Matulina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:23