ROĐENA U PETROVOJ

U ZAGREBU SE RODILA PRVA BEBA IZBJEGLICA Mlada majka (17) satima mirno sjedila u vlaku, a onda su počeli trudovi

Trudnica koja ima samo 17 godina rodila je curicu u Petrovoj nakon što su je policajci iskrcali iz vlaka i prevezli u bolnicu
 CROPIX

Prva beba izbjeglica u našoj zemlji rodila se u srijedu u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici. Djevojčicu je na svijet donijela maloljetna Sirijka, u dobi od samo 17 godina, koja je dobila trudove u vlaku iz Opatovca. Satima je mirno sjedila u vlaku sa svim ostalim imigrantima, no trudovi su počeli upravo kad je bila nadomak Zagreba. U Dugom Selu su je policajci iskrcali s vlaka i dovezli u bolnicu. Doznajemo da je mlada žena nakon poroda stabilno, a ona i djevojčica osjećaju se dobro.

Pošto je rodilja maloljetna, novinarima nije bio dozvoljen razgovor s njom, no doznajemo da je plan mlade majke doći u Njemačku i tamo početi novi život. Nije poznato putuje li mlada majka u pratnji oca djeteta ili rodbine, kao što nije poznato ni jesu li njeni suputnici obaviješteni gdje se nalazi i kakvo je njeno stanje ako ne putuje sama.

Udruga Roditelji u akciji, koja je u zadnjih mjesec dana prikupljala nosiljke za izbjeglice s djecom, doznavši za porod objavila je da mole donaciju još jedne, posebne nosiljke.

Hrana i odjeća

Za samo nekoliko sati uspjeli su pronaći ženu koja ju im je donirala - nosiljka je namijenjena netom rođenim bebama ili roditeljima koji nisu naročito vješti u nošenju djece. Oblikovana je tako da dijete bude maksimalno zaštićeno. Osim toga, javile su se mnoge majke koje su ponudile odjeću i hranu za novorođenče, želeći novopečenoj majci pomoći u prvim danima nakon poroda.

Zasad je poznato samo da će se mlada žena zadržati u Zagrebu samo nekoliko dana, do otpuštanja iz bolnice, a onda će se zaputiti dalje.

Upravo zbog tog nastavka puta nosiljka u kojoj se može nositi tek rođena beba, bila je prijeko potrebna.

Malena djevojčica prvo je izbjegličko dijete koje je rođeno na teritoriju naše zemlje u ovom valu imigranata. Svjetske agencije prenijele su informacije o djeci rođenoj u Turskoj, Makedoniji i Srbiji, a kroz našu zemlju prošla su brojna netom rođena djeca.

Jedno od njih je i mali Hadžar, kojemu nije poznato točno mjesto rođenja. Krajem rujna na istoku naše zemlje, negdje kraj sela Strošinci, na granici Hrvatske i Srbije, rođen je mali Hadžar o kojem je Jutarnji list pisao prije dva tjedna.

Nisu imali izbora

Dječakov otac Ahmed tada je novinarima rekao da je djetetova majka bila u visokom stupnju trudnoće kad su krenuli na put i da su se još tada dogovorili da će dijete nositi na rukama sve dok ne dođu u novi dom. Znali su da će biti teško, ali nisu imali izbora. Prepreke ih nisu obeshrabrile, rekao je Ahmed, a na put je s njima krenulo i njihovih četvero djece, koja su novorođenog brata s oduševljenjem prihvatila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:48