'VRIJEĐAJU SVE ŽRTVE'

U VUKOVARU UNIŠTEN SPOMENIK HRVATSKOM BRANITELJU Miodrag Demo: 'Pronađite počinitelja u što kraćem roku!'

Zagreb, 290415.Ministarstvo graditeljstva i prostornog uredjenja, Republike Austrije 20.Gradolnacelnik Grada Zagreba Milan Bandic otkrio spomen-plocu poginulim hrvatskim vojnicima u 1. svjetskom ratu koji su svoje zivote ostavili na bojisnicama Europe i Azije.Na fotografiji: Miodrag Demo.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Spomenik poginulom hrvatskom branitelju u vukovarskoj četvrti Sajmište proteklih je dana oštetila zasad nepoznata osoba, priopćila je u srijedu vukovarsko-srijemska Policijska uprava, a taj je vandalski čin naišao i na oštru osudu vukovarskog HDZ-a koji od nadležnih institucija traži žurnu i temeljitu istragu u cilju otkrivanja, uhićenja i sankcioniranja „počinitelja ovog noćnog zločinačkog pohoda“.

U priopćenju vukovarskog HDZ-a navodi se na je oskrvnjenje spomenika junaku Domovinskog rata i obrane Vukovara pukovniku Velimiru Đereku-Sokolu gnusan barbarski čin kojim se „vrijeđaju sve žrtve ratnih zločina u Domovinskom ratu i gradu Vukovaru, članovi njihovih obitelji, branitelji ali i građani Vukovara i Republike Hrvatske te se stvara osjećaj netrpeljivosti, mržnje, straha i destabilizira se svakodnevni život“.

Vukovarski HDZ ocjenjuje da se tim činom još jednom na bestijalan način pokazuje nepoštovanje žrtve hrvatskih branitelja za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku kao i ne mirenje s činjenicom da je Vukovar bio i ostat će vjekovni hrvatski grad.

„Žrtva svakog branitelja za grad Vukovar i stvaranje Republike Hrvatske vječno će biti upisana i utkana u grad i građane Vukovara bez obzira na želje pojedinaca da unište neuništivo“, ističe se u priopćenju vukovarskog HDZ-a.

Vijest o tom činu ogorčila je njegovu sestru Rajku Mikulić koja je je u utorak u emotivnom priopćenju za javnost počiniteljima poručila da je njihovo djelo bestijalni čin nerazumljiv civiliziranom svijetu.

Velimir Đerek rodio se u Vinjanima Gornjim. U vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, ostavio je radno mjesto u zagrebačkom hotelu "Esplanada" i kao dragovoljac otišao u rat. Braneći Vukovar, pogiba na Sajmištu 12. listopada 1991. Nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru pokopan je uz sve vojne počasti u rodnom mjestu 23. svibnja 1998.

Demo: Od nadležnih tijela tražim žurno postupanje i otkrivanje počinitelja u što kraćem roku

Povodom uništavanja spomenika oglasio se i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskoga sabora Miodrag Demo.

Kao predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskoga sabora najoštrije osuđujem vandalski i necivilizacijski čin razbijanja spomen ploče hrvatskog branitelja i heroja Domovinskog rata imočanina Velimira Đereka Sokola, koji se dogodio jučer, 15. ožujka 2016. godine u Vukovaru. Velimir Đerek Sokol poginuo je 12. listopada 1991. godine u obrani grada heroja Vukovara, a pokopan je u rodnim Vinjanima nakon identifikacije 1998. godine. Spomen ploča podignuta mu je na 20. obljetnicu pogibije 2011. godine. Od nadležnih tijela tražim žurno postupanje i otkrivanje počinitelja u što kraćem roku.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:00