DENŽIĆ, ČAVLOVIĆ I ZEKULIĆ >> UPOZNAJTE IH

U vrijeme ‘Oluje’ bile su djevojčice. Danas su one...glavne ratne zapovjednice

Kad u mjesecu rujnu stupi na tlo Mazar-e Sharifa u Afganistanu, poručnica Manuela Denžić bit će treća pripadnica Oružanih snaga koja u tu zemlju dolazi kao zapovjednica borbene postrojbe. Za razliku od ostalih vojski koje sudjeluju u misiji ISAF-a u Afganistanu, zapovjedništvo Hrvatske vojske ima povjerenja u svoj ženski časnički kadar i prepušta im najzahtjevnije zadaće, a zapovijedanje borbenom postrojbom u Afganistanu to svakako jest.

Prva zapovjednica hrvatskog voda u Afganistanu bila je poručnica Vlasta Zekulić . Sa svojim vodom iz sastava Vojne policije na šest mjeseci u Afganistan je otišla 2004. godine. Tri godine kasnije kao zapovjednica voda vojne policije u Kabul je otišla i natporučnica Maja Čavlović. One su u vrijeme ‘Oluje’ bile djevojčice. Danas su žene koje zapovjedaju vojnicima.

Krhka mlada poručnica

Danas je možda uobičajena vijest da se 27-godišnjoj djevojci povjeri zapovijedanje postrojbom u Afganistanu, no 2004. to je bio revolucionarni potez Glavnog stožera. Do tada nikada u Oružanim snagama žena nije bila na tako visokom položaju u nekoj mirovnoj misiji. Naoko krhkoj i omalenoj poručnici Vlasti Zekulić u ruke su dali 42 muškarca.

Preko noći postala je medijska zvijezda.

U Afganistanu su ih dočekali neredi pred predsjedničke izbore, vraćali su bolesnog vojnika kući, a prvi put je hrvatski vojnik pucao iz oružja nakon što je jedan automobil probio nadzornu točku na kojoj su bili naši vojnici. No, Vlasta Zekulić nije se žalila. Vojno obrazovanje stekla je na američkoj vojnoj akademiji Citadel u Južnoj Karolini. Prethodno je nakon srednje škole upisala kriminalistiku jer je željela biti detektiv ili inspektor.

U Hrvatsku se vratila kao diplomirani inženjer računarstva i menadžmenta informacijskih sustava. Nakon povratka iz Afganistana bila je član tima kojio je javnosti objašnjavao zbog čega Hrvatska treba postati članicom NATO-a.

Ured nije za njih

Kasnije je raspoređena kao pobočnik zamjenika načelnika Glavnog stožera. No, ured nije bio za nju. Prošle godine imenovana je zapovjednicom Kadetske bojne.

Natporučnica Maja Čavlović, časnica za obuku temeljne Vojne policije, odlazi u svoju treću afganistansku misiju. U Vojnu policiju se prijavila 2004. jer su tada samo vojni policajci mogli ići u Afganistan.

“Borbena misija kruna je u razvoju vojnika”, tvrdi nam ova 31-godišnja Karlovčanka. Obitelj Čavlović nema vojnu tradiciju, ali Maja je još u osnovnoj školi znala da želi biti vojnik.

“Netko želi biti vatrogasac, a ja sam željela postati vojnik”, priča nam uz smiješak. Zašto? Na to ni danas nema jasan odgovor. Njene želje počele su se ostvarivati 2000. kada je prošla na natječaju za američku Vojnu akademiju Virginia Military Institute. Tvrdi kako je bilo izuzetno naporno i fizički i psihički. No, sve je izdržala i diplomirala među prvih pet posto po uspjehu u svojoj generaciji. Po povratku, u Vojnoj policiji dobila je zadatak obučavati ročnike.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:06