PROMJENJIVI TRAVANJ

U TOPLOM VREMENU I SUNCU UŽIVAJTE JOŠ DANAS Od sutra nas očekuje pad temperatura s kišom, mjestimice burom i grmljavinom

 CROPIX

Iznadprosječna toplina kojom je završio ožujak, nastavila se i u prva dva dana travnja. Najviše dnevne temperature su u većini mjesta i na moru i na kopnu bile više od 20°C. U nizinama unutrašnjosti su dosezale i prelazile toplih 25°C. U nizinama unutrašnjosti prosječni travanj donese tek 1 ili dva takva dana. Na Jadranu su, u prosječnom travnju, takvi dani još rjeđi, odnosno javlja se tek ponegdje (Senj, Šibenik) po jedan takav dan, piše Crometeo.

U subotu, 1. travnja najtopliji su bili Karlovac i Zagreb Pleso s 25.8°C, Gradište s 25.4°C te Daruvar s 25.1°C. Točno 25°C je izmjereno na Bilogori, u Sisku i Zagrebu (Grič). U nedjelju 2. travnja najtopliji su bili Daruvar s 25.5°C i Gradište s 25°C. U ostalim mjestima unutrašnjosti najviše dnevne temperature su bile ujednačene i kretale su se od 23 do 25°C.

Na Zavižanu je najviša dnevna temperatura dosegnula 11°C. Ujutro u 8 sati je još bilo izmjereno 7 cm snijega, a do večeri se sav preostali snijeg na mjernom mjestu otopio. Prosječno neprekinuti snježni pokrivač na Zavižanu traje do kraja travnja. Naravno, neće biti preveliko iznenađenje ako nastavka proljeća, u travnju ili čak u svibnju ponovno donese snijeg na Zavižanu.

Nakon još iznadprosječno toplog ponedjeljka, slijedeći dani će ipak donijeti promjenljivije vrijeme uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu te temperature u okviru prosjeka za početak travnja.

Od utorka promjenjivo

Od utorka do četvrtka nas očekuje svježije i promjenljivije, uz povremenu kišu, ponegdje i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, osobito na Jadranu, a od petka ponovno stabilnije i toplije.

DHMZ


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije puhat će zapadni i jugozapadni vjetar, a na otvorenome sjeverozapadni. Uz promjenljivu naoblaku moguća je sporadična kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Temperatura zraka danju će uglavnom biti od 17 do 21 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će biti još oblačnije nego u sjevernijim krajevima, uz povremenu mjestimičnu kišu, a mogući su i neverini. Nakon ujutro još juga, zapuhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar.

DHMZ


Idućih dana će na kopnu biti promjenljivo, povremeno i pretežno oblačno, ponegdje s kišom, mjestimice i grmljavinom. Uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar temperatura zraka bit će u padu.

Na Jadranu nas očekuje promjenljivo i svježije, ponegdje s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Puhat će zapadnjak i sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu i bura, koje u četvrtak može biti i drugdje na obali, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:44