NEDOSTATAK DOKAZA

U TAJNOSTI OSLOBOĐEN JABLAN, PRIJATELJ GENERALA ANTE GOTOVINE Zašto je sud o svemu šutio?

zagreb 24.03.04jozo grgic foto tomislav serdar-ned-
 Tomislav Serdar / CROPIX

Sudac Općinskog suda u Zadru Domagoj Kurobasa u prošli je utorak u tajnosti donio presudu protiv Joze Grgića, zvanog Jablan, čovjeka koji je zatečen s Antom Gotovinom u trenutku njegova uhićenja na otoku Tenerife. Nakon višesatnog ročišta, tijekom kojeg je izvanraspravno saslušana i Dunja Zloić Gotovina, iako je zadarski sud prethodno zamolbenim putem zatražio njezino ispitivanje u Zagrebu, sudac je donio nepravomoćnu oslobađajuću presudu kojom se prvooptuženi Grgić i drugooptuženi Marko Matić oslobađaju optužbe da su iz zadarske tvrtke "Elektronika" izvukli 1,9 milijuna kuna, piše Zadarski.hr .

Obrazloženje presude, kao ni sve ostalo što je 22. rujna rečeno u sudnici, ostalo je, međutim, nepoznato, jer datum rasprave nije bio na službenom ročišniku Općinskog suda u Zadru. Rasprava je tako održana bez prisustva javnosti, što je predsjednik suda Željko Rogić obrazložio riječima da je "zapisničarka zaboravila kaznenoj pisarnici dostaviti raspored ročišta suca za cijeli tjedan".

- Nije riječ ni o kakvom zataškavanju postupka, niti zaštiti Dunje Zloić Gotovine. Novinare inače prethodno obavještavamo o svim raspravama koje imamo, no ovaj put Kaznenoj pisarnici nije dostavljen popis rasprava suca Domagoja Kurobase za cijeli tjedan. Novinari tako nisu mogli vidjeti rasprave u ročišniku koji im se šalje mailom svakog petka, iako je sudac na prethodnom ročištu sve stranke u postupku, pa tako i novinare koji su bili tamo, obavijestio o datumu iduće rasprave - kazao je predsjednik suda Željko Rogić nakon što je sudac Kurobasa ostao nedostupan zbog drugog sudskog ročišta.

U središte javnosti došao je još u listopadu 2012. godine nakon što je zadarski odvjetnik Milan Petričić zatražio njegovo izuzeće iz drugog sudskog postupka jer se, među ostalim, na profilnoj slici na društvenoj mreži Facebook predstavljao kao Pajo Patak. Petričić je od suda tražio da se 35-godišnji Kurobasa izuzme iz sudskog postupka u kojem je Antun Novoselović, bivši načelnik kriminalističkog odjela zadarske policije, zbog klevete privatno kazneno tužio vlasnicu zadarskog internetskog portala “Z net". Kurobasa je tada to dosta teško podnio, te je novinarima zamjerio javnu objavu te priče.

Postupak protiv Grgića, koji se tereti da je iz zadarske tvrtke "Elektronika" izvukao 1,9 milijuna kuna, na Općinskom sudu u Zadru počeo je voditi u travnju ove godine. Tužiteljstvo je Grgića teretilo da je 1999. godine najprije nezakonito preuzeo većinski paket dionica "Elektronike", potom založio nekretnine ove tvrtke i tako dobio kredit. Tim je novcem "riješio" dugove u svojim zagrebačkim tvrtkama "Sono" i "Sonosat", dok je zadarska "Elektronika" otišla u stečaj. Prije privatizacije, "Elektronika" je bila uspješna tvrtka sa 162 zaposlenika, u stečaju su preostala 42 radnika završila na ulici, a tvorničke nekretnine - 16.000 kvadrata zemljišta, tvorničke hale i radionice - prodane su na javnoj dražbi tada zadarskom "Tankerkomercu" u vlasništvu Bože Jusupa, koji je za vrijeme bijega generala Gotovine slovio kao jedan od glavnih generalovih financijera. U trenutku kada im je na Tenerifima pristupila španjolska policija uhićen je tada i Grgić koji je ispitivan šest dana, a onda "otpušten" u Australiju gdje je živio.

Dunja Zloić Gotovina je trebala svjedočiti na okolnosti svog članstva u Nadzornom odboru „Elektronike“ u kojem je osim Grgića bio i zadarski odvjetnik Franko Kotlar, poduzetnik Stipe Bodrožić i sveučilišni profesor iz Zagreba Željko Dobrović. Upravo na temelju odluke Nadzornog odbora Grgić je, prema optužnici zadarskog tužiteljstva, nezakonito preuzeo većinski paket dionica "Elektronike", piše Zadarski.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:50