MUKE OBITELJSKOG OBRTA

U RALJAMA BIROKRACIJE 'Zbog jedne krive kvačice u prijavi kaznili su nas sa 30.000 kuna, a prijeti nam dodatnih 50.000!'

Nisu nas obavijestili da je prijava radnika odbijena, a trebali su. Sve se tako prelama preko naših leđa, kaže Kristijan Glibo
 Vlado Kos/CROPIX

Zbog jedne krive kvačice u prijavi zaposlenika u sustavu e-mirovinsko Inspektorat rada kaznio je obiteljski obrt iz Osijeka sa 30 tisuća kuna, a u prekršajnom postupku za istu stvar prijeti im i dodatna kazna od 50 do 110 tisuća. Sve to možda ne bi bilo čudno da se u pozadini ne krije niz apsurda i birokratskih propusta.

Ciljani nadzor

Obrt obitelji Glibo 30. travnja ove godine preko sustava e-mirovinsko prijavio je novog radnika. Nakon sedam dana u nadzor im dolazi inspektor rada, uzima izjave radnika i odlazi govoreći da sve ostalo ima u sustavu, a onda ih 15. svibnja poziva u Inspektorat da potpišu zapisnik i tamo doznaju da moraju platiti 30 tisuća kuna jer nisu prijavili radnika ili će im zapečatiti lokal. Glibo je začuđen jer zna da je radnika prijavio, no tada spoznaje da im je prijava odbijena, a da ih HZMO o tome nije obavijestio. Greška je bila u tome što su prilikom prijave umjesto kvadratića pokraj fizičke osobe kliknuli na onaj koji označava pravnu osobu. U roku od dva sata oni korigiraju prijavu, a iz HZMO-a im poručuju da se ne brinu, da nisu u prekršaju i da je korekcija napravljena.

- Inspektor je k nama došao samo zbog toga jer je vidio da nam prijava nije prošla. Dakle, nadzor je bio ciljani, no to je manje bitno. Važno je to što o odbijanju prijave nismo obaviješteni, iako smo trebali biti prema Zakonu o upravnom postupku. Inspektorat ne priznaje korekciju i kažu nam da je to očito greška, ali da će se prelomiti preko naših leđa - kaže Glibo, kojemu se HZMO uz odgodu od jednoga dana očitovao da “nisu ispoštovali zakonski rok za korekciju”.

Na kraju plaćaju kaznu kako bi izbjegli pečaćenje. Angažiraju odvjetnika i utvrđuju da su Inspektorat i HZMO napravili grešku “jer su izjednačili korekciju prijave s promjenom prijave, što je zakonski nemoguće, jer je korekcija proces prije dobivanja statusa osiguranika, a promjena za vrijeme tog statusa”.

No, žalba im je odbijena, a onda u kolovozu dobivaju i prekršajnu prijavu.

Novi apsurd

- Tu imamo novi apsurd jer nas, osim za HZMO, terete i da radnika nismo prijavili na HZZO, što je, prema sustavu koji nam je nametnula država, nemoguće učiniti ako nije prošla prijava na HZMO-u - rekao je Glibo.

Glibo je pred Upravnim sudom pokrenuo i upravnu tužbu kako bi izborio pravdu protiv birokratskog žrvnja u koji je upao.Odgovor na ovaj slučaj tražili smo i od Ministarstva rada, no nismo ga dobili.

Ministar Mirando Mrsić prije tri dana je na N1 televiziji rekao da će ispitati što se tu događalo te dodao da poduzetnika nije trebalo kazniti ako je izvršio prijavu, ali ni ako je izvršio korekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:12