DAŠAK LUKSUZA

U Puli otvoren Grand Hotel Brioni uz kulinarski show chefova ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama

Stručnom žiriju najviše se svidjelo jelo Davida Skoke, dok se počasni odlučio za jelo Petera Brunela

Maxi On Cooking Chalenge Show u novootvorenom Grand Hotelu Brioni 

 Goran Sebelic/CROPIX

Grand Hotel Brioni bit će totalno drugačija pulska priča. Tako je i prije otvorenja hotela najavio pulski hotelijer Arena Hospitality Group, a to je i dokazao ugostivši već na samom otvorenju vrhunske chefove ovjenčane Michelinovim zvjezdicama, ali i predsjednika države Zorana Milanovića dan prije. Najava je to samo onoga što ovaj novoobnovljeni legendarni hotel donosi u Pulu - a to je dašak luksuza. Pulski hotelijer odlučio je ugostiti vrsne hrvatske, slovenske i talijanske chefove, od kojih neki vode i restoran s Michelinovim zvjezdicama, zvučna imena talijanske jedriličarske i gastronomske scene te hrvatske, talijanske i njemačke medije.

Naime, ovaj tjedan u Puli, koja između ostaloga slavi i Dan grada, održava se Pulski tjedan koji je ugostio i maxi krstaše, odnosno najveće brodove sjevernoga Jadrana poput Portopiccolo Prosecco Doc, Cleansport. Jedriličarska ekipa, kojoj se pridružio i naš poznati skijaš Ivica Kostelić, uveličala je sam početak rada hotela uz koji se veže slavna prošlost. Vrhunski chefovi su u društvu kuhara Davida Skoke pripremali razna jela te se nadmetali tko će biti bolji u međunarodnom kulinarskom showu pod nazivom Maxi On Cooking Chalenge Show. Novu kuhinju hotela Brioni isprobao je tako Alessandro Gavagna iz restorana La Subida s jednom Michelinovom zvjezdicom koji se nalazi u Friuliju nedaleko talijansko-slovenske granice. Njegov restoran poznat je po tome da slavi okuse regije.

image
Goran Sebelic/CROPIX

- Hrana koju kuham je kuhinja mjesta gdje živim - kaže Alessandro. Razvija jela koja su spoj Mediterana, srednjoeuropske, furlanske i slovenske kuhinje. On je kuhao rame uz rame s Peterom Brunelom iz restorana Brunel Gourmet s jednom Michelinovom zvjezdicom koji se nalazi u Trentu. Svoju zvjezdicu dobio je u Villi Negri u Riva del Gardi gdje je počeo raditi s 28 godina. S dvojicom talijanskih zvjezdanih chefova kuhače su ukrstili Matjaz Sinigoj iz restorana Perla u Novoj Gorici, Marco Cappellari iz restorana Nuoitas Forni di sopra u Udinama, Dragan Marić iz restorana Mediterraneo i naravno, sam Skoko.

image
Goran Sebelic/CROPIX

Njihove kreacije ocjenjivala su čak dva žirija - stručni i počasni. Stručni su činila poznata imena talijanske jedriličarske i gastronomske scene poput Claudija Demartisa, dugogodišnjeg menadžera Barcolane i suosnivača Olimpic Sailsa, i Franca Favaretta, chefa venecijanske Baccalà Divino te dugogodišnjeg koordinatora jedriličarsko gastronomske manifestacije u Veneciji. Tu je bio i Stefano Vegliani, sportski novinar i autor triju knjiga o jedrenju, te Tomislav Gretić, koji se proslavio sudjelovanjem u kulinarskim TV serijalima te vođenjem vrhunskih restorana, potom Frank Heller iz Park Plaza Nuremberg, Luka Jukić, novi chef koji vodi kulinarski tim Grand Hotela Brioni, i Furio Baldassi, novinar ll Piccolo. U počasnom žiriju bili su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, članica uprave Arena Hospitality Group Manuela Kraljević, veleposlanik Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco, Ivica Kostelić, direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević te novinarka Lana Pavić. Revijalna večera završila je proglašenjem pobjednika. Stručnom žiriju najviše se svidjelo jelo Davida Skoke, dok se počasni odlučio za jelo Petera Brunela.

image
Goran Sebelic/CROPIX

- Jako je teško ocjenjivati kolege. Zato jer svatko od nas ima svoj izričaj i svatko to tumači na svoj način. Zanimljivo je bilo što je četiri-pet tanjura po sastojcima bilo vrlo slično - škamp, trilja. Neki se igraju cirusima, neki stavljaju rajčicu. I onda je teško naći neku liniju tko je bolji. A pobijedio je David. On i ja već se 15 godina 'navlačimo' oko kuhinje i imamo totalno oprečna mišljenja, ali njegovo jelo bilo je najkompleksnije. Koristio je ražu, koje su se možda drugi malo prepali. Ona je dosta 'zeznuta' za raditi. Njegovo jelo bilo je fantastično ukomponirano i mislim da su čak i Talijani ostali prilično šokirani - otkrio nam je Gretić. Dodao je i da u Hrvatskoj postoji puno više restorana koji zaslužuju Michelinovu pažnju od broja onih koji su ove godine dobili zvjezdicu. Inače, ovaj chef na velika vrata ponovno se vraća u istarsko hotelijerstvo, odnosno gastronomiju. Dio je novog tima luksuznog novigradskog boutique hotela Palazzo Rainis.

- Da, kuham u tom hotelu koji je mali hotel sa 16 soba. To je bila stara apoteka pa se restoran zove Chemistry. Mijenjat ćemo meni svaka dva tjedna. Pokušavamo se držati lokalno - otkrio nam je ovaj poznati chef.

image
Goran Sebelic/CROPIX

Pulski hotelijer itekako je zadovoljan startom perjanice njihova portfelja u Istri koji je obogatio istarsko hotelijerstvo.

- Htjeli smo ukrasiti otvaranje hotela zajedno s Gradom i turističkom zajednicom. Ovo je tjedan kad se dešavaju mnoge stvari u Puli. Imamo i poseban odnos s jedriličarskim klubom Uljanik. Od lani smo počeli raditi na regati kako bismo oživjeli morski dio Pule. Danas imamo i masterchef takmičenje Alpe-Adria, dakle chefova iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Pored njih smo pozvali renomirani žiri jer ne može bilo tko ocjenjivati chefove takvog renomea. Zato smo organizirali event koji je posvećen visokoj kuhinji, ali i PR-u koji smo željeli privući na otvaranju Grand Hotela Brioni. Želimo dati Puli jedan dašak novog lifesylea - poručila je Manuela Kraljević.

Inače, hotel Brioni posebno će se posvetiti i gastronomiji. Uz glavni restoran Brioni Forum koji će nuditi internacionalne specijalitete s naglaskom na domaće recepte, tu je i luksuzni Beef Club posvećen ljubiteljima mesa, s fokusom na najkvalitetnije zrele komade goveđeg mesa.

image
Goran Sebelic/CROPIX

A uz lifestyle uvijek se povezuje i jedrenje u čijem je znaku Pula čitav ovaj tjedan. Naime, od 4. do 9. svibnja u sklopu obilježavanja Dana Grada Pule održava se međunarodni, sportsko-zabavni program Pula Sailing week. A sportsko-natjecateljski program ove godine u pulsku luku dovodi tri jedriličarske klase i to revijalnu regatu za najmlađe uzraste klase Optimist, više od 50 regatnih i obiteljskih krstaša iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije. U subotu na Riječkom gatu program počinje u 11 sati startom MAXI krstaša, a nastavlja se revijalnom regatom Optimista gdje će start dati višestruki osvajač olimpijskog srebra Ivica Kostelić, inače član jedriličarskog kluba Uljanik. Start 58. Pulske regate zakazan je za nedjelju, 8. svibnja, u 11 sati.

- Mi smo jedan mali klub koji se dugo godina uz sport trudi pokloniti nešto svojem gradu. Kad se trudiš i kad si otvorenog srca, onda se dogode lijepe stvari. Ljudi iz Arena Hospitality Group prepoznali su naš trud, a ovdje su s nama i ugledni ljudi iz svijeta jedriličarstva. Kao klub sretni smo što smo pomogli da u naš akvatorij dođu ozbiljni brodovi i svjetske face. Kulinarski show je za nas bonus - zaključio je predsjednik jedriličarskog kluba Uljanik, Hrvoje Markulinčić.

image
Goran Sebelic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2024 15:24