FORMALNA SMRT

U policiji su me izbrisali iz svih službenih evidencija

Nije mogao dobiti novu osobnu iskaznicu, ne može produljiti putovnicu ni vozačku dozvolu, a blokirani su mu i planovi za stambeni kredit

ZAGREB - Kada je prije oko mjesec i pol krenuo u policiju obnoviti isteklu osobnu iskaznicu, B. R. (38) kao da je postao lik iz romana Franza Kafke; ustanovio je, naime, da ga je policija prije dvije godine odjavila s adrese stanovanja.

Zbog toga, kaže, nije mogao dobiti novu osobnu iskaznicu, ne može produljiti putovnicu ni vozačku dozvolu, a blokirani su mu i planovi za dobivanje stambenog kredita. Početkom svibnja problem je konačno riješen, policija ga je pristala prijaviti na istoj adresi s koje su ga prije dvije godine odjavili te je sada ponosni vlasnik osobne iskaznice. No, ostaje činjenica da ga je sustav dvije godine tretirao kao - beskućnika.

Prijavljen kod oca

B. R. (podaci poznati redakciji) živi u zagrebačkom naselju Maksimir kao podstanar sa suprugom i trogodišnjim sinom, a prijavljen je na adresi svog oca na Borongaju.

- Policija me, barem su mi tako rekli, prije dvije godine tražila na toj adresi da mi uruče sudski poziv. Kako me nisu zatekli, izbrisan sam iz evidencije i kao takav više ne postojim. Dosta mi je svega, razmišljao sam da podnesem zahtjev da me se izbriše iz Matice rođenih pa neka uopće ne postojim - rezonira B. Njegov cinizam potaknut je činjenicom da je tjednima obilazio policijske postaje i urede, a nitko nije mogao riješiti njegov problem.

- Došao sam s ocem na policiju da me ponovno prijavi kod sebe, no tamo mi je rečeno da to nije moguće jer policija mora provesti izvid. Pristali smo. Bio sam na poslu kada mi je majka javila da me policija tražila i da su ustanovili da me nema - objašnjava začarani birokratski krug B.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:36