EU IZBORI

'U OVOM GRADU NEMA GOSTIJU. UPRAVO BI TAKVA TREBALA BITI CIJELA HRVATSKA' Milanović u Puli predstavio koaliciju SDP-HNS-HSU za Europski parlament

 Goran Sebelić/CROPIX

U Puli je večeras predstavljena lista koalicije SDP-HNS-HSU za Europski parlament, a predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović istaknuo je da je Pula namjerno i smišljeno izabrana za početak kampanje jer je ona "domovina svih onih koji ovdje žele živjeti, u njoj nema gostiju i upravo bi takva trebala biti cijela Hrvatska".

I prvi na listi te koalicije za Europski parlament Tonino Picula kazao je na skupu pod nazivom "Hrabro u Europu" da Istra i Pula nisu slučajno odabrane za prvo službeno predstavljanje te liste jer je upravo Istra "ona zemlja koja je najprije usvojila određene europske vrijednosti". "Multietičnost i multikulturalnost odavno su utkani u društveno tkivo Istre", istaknuo je Picula.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović naglasio je da koalicijsku listu SDP-HNS-HSU čine iskusni ljudi, liječnici, pravnici, politolozi iz cijele Hrvatske te da zastupanje u Europskom parlamentu nije samo diplomatski posao, nego je to zastupanje svog kraja, svoje stranke i sustava vrijednosti.

"Naš sustav vrijednosti je socijaldemokracija, liberalni svjetonazor, zalaganje za socijalnu sigurnost i za socijalnu Europu u okviru mogućnosti, koje nisu male. To je uostalom i zalaganje za slobodno tržište i otvorenu Europu", poručio je Zoran Milanović dodavši kako je upravo to i snaga Istre koja je uvijek bila otvorena i imala snage da se izlaže konkurenciji.

Hrvatska kao mala politička zajednica, rekao je Milanović, "ulazi u veliku utakmicu i u veliki ring u kojima vrijede stroga i jasna pravila". Stoga je ponovio kako pozdravlja odluku da se na europske izbore ide posebno, a licemjernim i pogrešnim smatra "govoriti da izbore ne treba održati zasebno zbog troškova".

Po njegovim riječima, važnost Europskog parlamenta je sve veća, a ulaskom u Europu, Hrvatska čuva svoj identitet.

"U ratu otpor i prkos, u pobjedi velikodušnost, u miru dobra volja" - tom je porukom za zadnjih dvadeset godina zaključio svoje obraćanje predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Prvi na listi za Europski parlament Tonino Picula poručio je kako su ovi izbori iznimno važni građanima, a ne samo političarima na tim listama.

"Moramo jasno reći dosta Europi koju su vodili oni koji su pustili krupni kapital da radi što hoće, bez ograničenja i bez regulacija", kazao je Picula.

Jozo Radoš je u ime HNS-a istaknuo kako su izbori za Europski parlament početak kompletiranja hrvatskog udjela u institucijama Europske unije koje će se nastaviti punopravnim članstvom u EU. Upravo zato, smatra on, Europska unija kao integracija mora se gledati kao prijenos suvereniteta, a ne kao gubitak identiteta jedne zemlje.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako se u Istri zapravo Europa vraća kući te kako je ova regija po svojim vrijednostima uvijek pripadala Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:53