POSAO U EU

'U KRIZI SMO, ČEKA NAS VAL STEČAJEVA I NE MOŽETE NAM UZIMATI RADNA MJESTA' Slovenci o zabrani zapošljavanja Hrvata

Vlada u Ljubljani pripremila krizni plan za Hrvatsku nakon ulaska u EU i pridružila se Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu

Slovenija će na dvije godine, do 31. lipnja 2015., Hrvatima najvjerojatnije zabraniti zapošljavanje na svom području. Takav je zakonski prijedlog već pripremilo slovensko ministarstvo rada, a slovenska bi vlada o tome trebala odlučiti na jednoj od sljedećih sjednica.

Zabranom zapošljavanja Slovenija bi se pridružila Velikoj Britaniji, Austriji, Nizozemskoj i Njemačkoj koje su službeno potvrdile da će nakon ulaska Hrvatske u EU uvesti zabranu zapošljavanja Hrvata na barem dvije godine. Nakon isteka tog razdoblja ograničenja se mogu produljiti na još tri, a potom na još dvije godine, što znači da bi tržišta rada pojedinih članica Hrvatima mogla biti zatvorena i do sedam godina.

Hrvati nas remete

U zakonskom prijedlogu zabrana je obrazložena zaštitom slovenskog tržišta rada koje bi poremetio eventualni veći priljev radnika iz Hrvatske. Naime, Slovenija je u krugu zemalja koje je vrlo snažno pogodila kriza pa očekuje daljnji rast nezaposlenosti i ove i iduće godine. Štoviše, prema ocjenama hrvatskih, ali i slovenskih ekonomista, upravo bi burza rada u “deželi” u sljedeće dvije i pol godine mogla biti rasadište kandidata za iseljavanje.

- Očekuje se da će rast nezaposlenosti među perifernim članicama zone eura u sljedećem razdoblju biti najveći upravo u Sloveniji. Drugi su svoju katarzu uglavnom već prošli - ističe Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

VODIČ ZA SVE KOJI ŽELE RADITI U INOZEMSTVU Pogledajte gdje možete naći posao u EU i svijetu!

U ožujku ove godine, prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti u Sloveniji dosegla je 9,9 posto. Broj nezaposlenih premašio je 130.000. Prosječna neto plaća u prva tri mjeseca 2013. iznosila je 992 eura, dok je u Hrvatskoj prosjek bio 732 eura.

Unatoč tome, analitičari ne očekuju da bi ulaskom u EU nezaposleni Hrvati pohrlili u Sloveniju. Hrvatima bi, kaže Matej Lahovnik, izvanredni profesor na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu i bivši ministar gospodarstva, za rad vjerojatno bile zanimljivije Austrija i Italija. Isti je slučaj, uostalom, i sa Slovencima.

Nezaposlenost

- Vlada se na tu zabranu vjerojatno odlučuje zbog rekordne nezaposlenosti u Sloveniji, pri čemu donosi odluke kakve donose Austrija, Njemačka i druge članice. No, bojim se da će posljedica toga biti jačanje sive ekonomije, jer će oni koji žele doći raditi ovdje, dolaziti i raditi na crno - kaže Lahovnik.

Glupost vlade

I ugledni slovenski ekonomist Jože Mencinger smatra da bi zabrana dolaska hrvatske radne snage u Sloveniju bila promašaj.

- To je glupost! Ja ne vidim kako će Slovenija od toga profitirati. Prije bi se moglo reći da će biti na gubitku. Pa mi smo susjedi - upozorava Mencinger.

Bez obzira na uvedena ograničenja, Hrvati će se u Sloveniji zapošljavati u skladu s određenim kvotama i radnim dozvolama. Premda su i u tom dijelu zaštitili svoje tržište rada te gotovo prepolovili broj radnih dozvola sa 32.000 odobrenih 2008. godine na oko 15.000 prošle godine, dio Hrvata koji su do sada radili u susjednoj zemlji vjerojatno ne treba strahovati za svoja radna mjesta. Trenutno u Sloveniji najveće šanse za zapošljavanje imaju vozači kamiona, kuhari, konobari, prodavači i električari. Slovenija je, kada je riječ o stanju na tržištu rada, pomalo atipična članica EU. Razmjerno malo Slovenaca iskoristilo je mogućnost odlaska na rad u druge članice Unije, što se može objasniti razmjerno visokim plaćama u toj zemlji i donedavno malom nezaposlenošću. Ni puno državljana drugih članica EU sreću nije potražilo u Sloveniji. Daleko više stranaca na radu u Sloveniji dolazi iz Hrvatske i zemalja zapadnog Balkana, koje su izvan EU.

- Sloveniji su Hrvatska, BiH i Srbija bile i ostale bazeni radne snage - zaključuje Lovrinčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:25