HRABRA OBITELJ

U JEDNOJ NOĆI POŽARA IZGUBILI SU SVE 'Ostali su nam tek dječja igračka, daska za peglanje i Biblija'

Sve bi bilo teže da im nisu pomogli prijatelji i Grad sa sanacijom krova

ZAGREB - U samo nekoliko sati u požaru su im izgorjele sve uspomene i sve dragocjenosti, ono što su godinama gradili. Sve je nestalo u plamenu. Jedino što je ostalo sačuvano od vatre, dima i čađe su malo vatrogasno vozilo, Novi zavjet i daska za peglanje.

Obitelji Sudarević je u požaru koji se dogodio 17. svibnja izgorio cijeli kat kuće, a krovište je potpuno uništeno. Nakon prvotnog šoka i zahvale što je četveročlana obitelj neozlijeđena izašla iz nesreće, obratili su se Gradskom poglavarstvu kako bi vidjeli koliko im Grad može pomoći u sanaciji krovišta. Danas, dva tjedna nakon požara, članovi Gradskog stambenog trebali bi započeti sanaciju krovišta.

Prisebni i bez panike

- Trenutno nam je sanacija krovišta prijeko potrebna jer zbog vremenskih uvjeta strop prokišnjava i širi se na donji kat koji je sačuvan od vatre - kažu Vilma i Tihomir Sudarević.

Nakon što je požar buknuo kod susjeda, koji je, nažalost, izgubio život, Tihomira je probudio dim. Ustao se i vidio da susjedovo krovište gori. Probudio je suprugu i dvojicu sinova koji su brzo izašli iz kuće. Odjenuli su što su stigli, a Tihomir je uspio isključiti ventil plina.

- Tada još nismo bili u panici. Pozvali smo vatrogasce i vjerovali da će požar biti odmah ugašen. No, nakon dolaska vatrogasaca shvatili smo težinu situacije. Rekli su nam da se odmah udaljimo i tek kad smo vidjeli kako izlaze iz naše kuće iscrpljeni, shvatili smo da smo ostali bez svega - kaže Vilma.

Prijatelji su pomagali

Srećom, Tihomirova roditeljska kuća udaljena je samo nekoliko metara od kuće u Žabanjskoj ulici pa je obitelj Sudarević otišla tamo. Dječaci su ostali s bakom, a supružnici su se vratili kako bi vidjeli u kakvom je stanju kuća.

- Ljudi su dolazili, pomagali, pričali, no nisam ih čula. U jednom trenu vidjela sam kako padaju izgorjele grede krovišta. Mislim da sam tek tada postala svjesna - nastavlja Vilma.

Sljedeći dani bili su šokantni za obitelj. Tek kada su ušli u kuću, počeli su razmišljati o tome “što bi bilo kad bi bilo”.

- Pozitivna stvar u cijeloj situaciji su ljudi. Susjedi, koji su tek bili poznanici, dolazili su, nisu ništa pitali, samo su pomagali. Vilmina obitelj prvim je autobusom stigla iz Zadra, stigao je župnik, kolege s posla... Zaista su svi pomagali. To je ono što nas je spasilo - kaže Tihomir.

Dom u građenju

Preko njih su i doznali za jedan slučaj u kojem je obitelji također izgorjela kuća i kako im je Grad pomogao u sanaciji. Skupili su hrabrost i otišli u Poglavarstvo.

- Odmah su nas primili, poslušali, stigao je i gradonačelnik koji je rekao da se ništa ne brinemo, da će Grad sanirati krovište, kako naše tako i susjedovo u kojem je izbio požar. Službeno nam je obećano da će radovi početi već danas - kažu supružnici.

Zahvalni su, dodaju, što je šteta samo materijalna. Trebat će vremena da se sve obnovi, ali ne očajavaju. Zahvalni su svima koji su im pružili pomoć i Gradu koji je imao sluha .

Sada očekuju sanaciju krovišta kako bi mogli vratiti struju i vodu u kuću. Tada će se vratiti u svoj dom, koji će polako ponovno graditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:30