NAKON KONZULTACIJA

U IGRI SU DVA DATUMA U STUDENOM Predsjednica Grabar Kitarović u ponedjeljak donosi odluku o raspisivanju izbora

German President Joachim Gauck (R) and Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic shake hands with wellwishers after inspecting a military honor guard during a welcoming ceremony at Bellevue Palace in Berlin on March 17, 2015. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
 ODD ANDERSEN/AFP / AFP

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odluku o raspisivanju izbora, kako neslužbeno doznajemo, donijet će u ponedjeljak, 5. listopada.

Grabar Kitarović, koja trenutačno boravi u SAD-u, u Hrvatsku se vraća u petak, 2. listopada, a nakon toga će, vezano uz datum izbora, održati konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka. Naravno, s onima koji se odazovu njezinu pozivu, s obzirom na to da su SDP i HNS odbili doći na konzultacije.

Za sada nije poznato hoće li razgovori s čelnicima stranaka biti obavljeni tijekom vikenda ili čak u ponedjeljak prije objave konačnog datuma.

Parlamentrani izbori, kako sada stvari stoje, mogli bi se održati 8. ili 15. studenoga. Naime, iako je u igri i treći datum - 22. studenog, čini se da ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ipak odlučila zaobići.

Razlog tomu je, kako se priča u kuloarima, što predsjednica želi izbjeći bilo kakve primjedbe i prigovore vezane uz taj datum, s obzirom na to da je riječ o nedjelji koja slijedi tri dana nakon obljetnice pada Vukovara koja je 18. studenoga.

Odluka o raspuštanju Sabora, podsjetimo, stupila je na snagu u ponedjeljak, a izbori se moraju održati najkasnije šezdeset dana od raspuštanja Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:37