'PUNK MAMA'

U Hrvatskoj više od 5000 maloljetnih mama: Petra je završila srednju školu, a njen sin Marko ide u prvi razred

Te se djevojke osjećaju usamljenima i odbačenima. Važno je da same ništa ne poduzimaju već da se povjere nekome tko će im pomoći, kaže psihologinja Stanić

ZAGREB - Ona je punk mama. Imala je samo 13 godina kad je rodila sina. Taman je trebala krenuti u osmi razred. Slušala je Ramonse, po zidovima lijepila postere, posvuda u sobi su natpisi “Punk is not dead”. Petra je u crnim uskim trapericama i majici s natpisom omiljene punk grupe izlazila na klupicu u parku u gradiću u okolici Zagreba i priznaje da su često pušili i pili.

Nakon jednog takvog tinejdžerskog izlaska Petra je zatrudnjela. Kaže da su svi bili malo popili i ona je završila s jednim dečkom. Pojedinosti se ne sjeća i ne želi ih se prisjećati. Njezin sinčić Marko gleda je velikim plavim očima i zove je mama. Ovo je istinita priča o jednom od najupečatljivijih slučajeva maloljetničke trudnoće po kojem je 2006. snimljen dokumentarni film “Punk mama”. Iako je na početku sve izgledalo bezizlazno, na kraju je priča završila sretno.

Šokirani roditelji

Ni njezini roditelji ni nastavnici nisu znali da je Petra trudna, a ona kaže da ni sama nije imala pojma. Na dan poroda, na kraju ljeta, njezin je tata nazvao liječnicu i rekao da je Petri loše, da povraća i grči se, a doktorica je odmah shvatila da djevojčica ima trudove. Roditelji su bili šokirani i htjeli su dijete dati na posvojenje, ali je Petra molila da maleni ostane i oni su pristali. Ubrzo su bili sretni što imaju unuka, iako je Petra bila klinka. Danas je završila srednju trgovačku školu, Marko ide u prvi razred i žive zajedno. I dalje im puno pomaže Petrina mama, koja se do Petrine punoljetnosti brinula o malenom Marku.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), tijekom 2010. zabilježeno je 1508 poroda i 349 prijavljenih prekida trudnoće kod djevojaka u dobi od 14 do 19 godina. Tijekom 2007. i 2008. u Hrvatskoj je bilo 16 trudnica mlađih od 16 godina. Broj maloljetničkih trudnoća ne raste, ali se i ne smanjuje, što bi bilo očekivano s obzirom na to da bi novije generacije trebale biti educiranije u pogledu zaštite.

U Hrvatskoj tinejdžeri u prosjeku sa 17 godina i tri mjeseca stupaju u spolne odnose. Iako situacija kod nas nije alarmantna, malo se toga poduzima kad je riječ o edukaciji mladih, savjetovalištima i postupanju u slučaju trudnih tinejdžerki. Tijekom posljednje tri godine u Hrvatskoj je rodilo 5237 djevojaka u dobi od 14 do 19 godina te 25 djevojčica mlađih od 14 godina.

Iako prema statistici HZJZ-a u Hrvatskoj godišnje ima više od 1500 maloljetničkih trudnoća, među njima je, na sreću, mali broj djevojčica u dobi od 13 do 15 godina i zato su slučajevi poput Petrina prilično rijetki.

Dečki kao ‘svemirci’

Pogotovo zbog činjenice da je inzistirala na tome da zadrži dijete iako su joj svi oko nje savjetovali da ga dade u Nazorovu, a ona mirno krene u osmi razred s obzirom na to da praktički nitko nije ni znao da je trudna. No, ona je to odbila. To je bilo najteže razdoblje u ovoj priči. Tada su ona i njezini roditelji dobili podršku škole, Petrine razrednice, liječnice i pedagoginje, koje su djecu i roditelje pripremile na dolazak mlade mame u školske klupe. Konzultirali su i udrugu Korak po korak, koja je još 2005. pokrenula projekt “Mama je mama” upravo zato što su shvatili da se maloljetne majke, koje su i same djeca, u najtežim trenucima često osjećaju usamljenima i odbačenima, bez pomoći i suradnje sa svojom obitelji i okolinom.

Psihologinja Silvia Stanić voditeljica je projekta “Mama mami” i sedam se godina bavi maloljetnim trudnicama. U prosjeku udruga godišnje zabilježi 79 poziva djevojaka ili njihovih obitelji, koje na dežurnom telefonu traže pomoć. Dio ih dođe i na savjetovanje kod stručnjaka psihologa, socijalne radnice, pravnice i ginekologinje dr. Nives Šikanić-Dugić koja godinama radi u Klaićevoj bolnici i kojoj dolaze mlade djevojke i maloljetne trudnice.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:53