TONEMO PREMA DNU

U Hrvatskoj je SIROMAŠNA TREĆINA stanovništva, a bit će i gore! Nastao je NOVI SLOJ siromašnih - mladi, obrazovani i bez posla!

Snažno su pogođeni mladi čija je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u samom europskom vrhu
 Igor Sambolec/Cropix

U Hrvatskoj je siromašna trećina stanovništva, a bit će ih sve više. Trenutačno su u Europskoj Uniji od Hrvatske siromašnije jedino Bugarska, Rumunjska, Litva i Letonija, pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Stopa relativnog siromaštva u 2010. iznosila je 20,6 posto, što znači da petina građana ne može podmirivati osnovne ljudske potrebe. Prema statistici to je svatko s 2.100 kuna neto mjesečno (za samce) ili s 4.400 kuna mjesečno (kućanstvo s 2 odraslih plus 2 djece), piše Bankamagazin .

Istraživanje je pokazalo da je sve veći broj takozvanih 'novih siromašnih'. Oni su bili aktivni na tržištu rada, u većoj mjeri su muškarci jer žene rade uglavnom u javnom sektoru gdje je zaposlenost zaštićenija.

- Također, snažno su pogođeni mladi čija je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u samom europskom vrhu. ”Novi” siromašni razlikuju se od ”starih” - više su obrazovani, mlađi su i ekonomski aktivni, kaže profesor Zoran Šućur s Pravnog fakulteta u novoj Banci. Upozorava i na to da će porasti dječje siromaštvo, piše Bankamagazin .

Prije krize siromaštvo je bilo povezano s dugotrajnom nezaposlenošću i neaktivnošću, pogađajući većinom niskokvalificiranu radnu snagu. Danas siromaštvo pogađa razvijenije i urbane dijelove Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:33