TRIPARTITNI PREGOVORI

U HDZ-u LJUTITI JER JE SDP OPET U IGRI 'Alex Braun im je rekao da se sa svime slože i da im sve bude OK i eto, sad opet razgovaramo o reformama'

Pregovarači su opet prolazili kroz tablice koje su popunjavali na početku priče i o njima diskutirali
 CROPIX

Nakon više od tri sata u petak je završen tripartitni sastanak predstavnika Mosta, HDZ-a i SDP-a, onaj koji je započeo u podne. Razgovorima su sve tri strane zadovoljne. Tako, naime, kažu u službenim izjavama, ali se u neslužbenim razgovorima čuju pomalo drugačiji tonovi.

Najmanje razloga za zadovoljstvo ima HDZ koji je praktično s Mostom već počeo bilateralne razgovore o formiranju Vlade, da bi sada, kako nam je rekao jedan od sudionika pregovora, “opet došli na pitanja reformi i prolazili kroz tablice koje su popunjavali na početku priče i o njima diskutirali”.

- SDP je već prekinuo pregovore, ali su pozvali Alexa Brauna da se vrati, a on im je sugerirao da se sa svime slože i da im sve bude OK. Eto, sad opet razgovaramo o reformama, ali nismo dotaknuli najosjetljivija pitanja - kaže nam naš sugovornik u HDZ-u.

Uvijek optimist

- Nastavljamo sutra i prekosutra, o puno stvari smo razgovarali, oko nekih ćemo se vjerojatno dogovoriti, a vidjet ćemo hoćemo li oko svih - izjavio je ime HDZ-a Željko Reiner koji nije decidirano rekao hoće li doći do formiranja zajedničke Vlade.

Voditelj pregovora iz koalicije Hrvatska raste, SDP-ovac Branko Grčić, rekao je da je sastanak bio dobar i da je on po prirodi uvijek optimističan. Poručio je kako su odradili raspravu o pitanjima koja su na bilo koji način ostala sporna u prijašnjim raspravama, poput područja fiskalne i monetarne politike, zaštite okoliša i poljoprivrede.

- Sve što smo danas radili, potpuno smo uskladili i s HDZ-om - rekao je Grčić te na pitanje o tripartitnoj Vladi odgovorio kratkim “da”. Grčić je i rekao da je njihov inicijalni prijedlog za mandatara Božo Petrov.

- Ako do toga ne dođe, vjerojatno će biti alternativnih prijedloga. HDZ-ova voditeljica pregovora Ivana Maletić je objasnila kako je bila riječ o programskom razgovoru. - Vrlo smo zadovoljni ovim dijelom dogovora oko programa, a kada je riječ o tripartitnoj Vladi, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati - rekla je Maletić.

Nije htjela odgovoriti je li i HDZ-u Božo Petrov prihvatljiv kao mandatar. - Razgovarali smo o javnoj upravi, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, poljoprivredi, koja je bila pitanje broj jedan, i zaštiti okoliša - istaknula je.

Ines Strenja Linić iz Mosta nakon sastanka je zračila optimizmom te je poručila kako su počeli jednu sasvim novu priču i došli do trenutka kad su sv e tri strane sjele za stol.

- Jako sam zadovoljna načinom na koji smo uspjeli raspraviti i praktički se usuglasiti oko svih onih manjih prijepora koji su se iskristalizirali tijekom prijašnjih razgovora. Našli smo se negdje na sredini, zbilja je bio ugodan razgovor i mislim da je ovo jako dobar dan za Hrvatsku - rekla je Strenja Linić.

Napravimo analizu

Ona je otkrila da je HDZ pristao na razgovor i o smanjenju broja županija.

- HDZ je pristao da sjednemo, napravimo analizu i da postoje jasni kriteriji zašto ćemo smanjiti broj županija. Složili smo se da jedini kriterij ne mora biti broj stanovnika, nego i fiskalni kapacitet. Očekujemo da ćemo do utorka naći suglasje i oko mandatara - izjavila je zastupnica Mosta.

Naš sugovornik iz HDZ-a kaže kako oko nekih tema koje su samo načete, kao što su županije, treba postići ozbiljno suglasje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:17