SLUŠAJTE SAVJETE LIJEČNIKA

U dva dana velika vrućina na području Zadra odnijela osam života!

 Dorian Horvat / CROPIX

ZADAR - Toplotni udar koji je pogodio cijelu Hrvatsku uzeo je svoj danak. Samo u dva dana u Zadru je preminulo osam osoba, svi redom kronični bolesnici. Diljem Hrvatske zabilježene su temperature od 35 stupnjeva, a u Slavoniji i Baranji dosezala je i do 38 stupnjeva.

No, na ekstremne vremenske prilike Slavonci su se već navikli i čini se prilagodili, pa nije bilo velikih odstupanja kad je riječ o problemima sa zdravljem. Doduše, osječka Hitna pomoć je u subotu tijekom 24 sata zabilježila stotinjak intervencija, što je za 20-tak više od uobičajenog. Uglavnom je riječ bila o problemima s tlakom i disanjem, a zabilježeno je i nekoliko kolapsa. Tijekom petka i subote zabilježen je jedan smrtni slučaj na području Našica.

Hitna pomoć u Rijeci tijekom vikenda zabilježila je mnogo više medicinskih intervencija nego ostalih dana, ali nije bilo težih slučajeva. Na 36 stupnjeva pomoć su uglavnom tražili stariji građani, inače kronični bolesnici, koji su se javljali sa simptomima otežanog disanja i oscilacija.

Ekstremnih slučajeva nije bilo ni u Splitu na 35, ni u Zagrebu na 36 stupnjeva gdje nije zabilježen niti jedan kritični slučaj. Hitna pomoć iz oba grada poručuje kako su zdravstveni problemi uzrokovani vrućinom kod građana uobičajeni tijekom ljetnih mjeseci.

U Zagrebu se tako zbog simptoma otežanog disanja uglavnom javljaju srčani bolesnici i asmatičari, ali su najčešće intervencije zbog visokih temperatura zabilježene na tramvajskim stanicama kada se građani javljaju zbog vrtoglavica uzrokovanih vrućinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:03