NABAVA OKLOPNIH VOZILA

'U AFERI PATRIA ISTRAGA TRAJE, SURAĐUJEMO S FINSKOM I AUSTRIJOM' Izvor iz Državnog odvjetništva potvrdio za Jutarnji

Priča o mogućem mitu pri nabavi Patrijinih vozila ponovo je aktualizirana ovih dana nakon što je finsko tužiteljstvo najavilo da će podići optužnicu protiv bivšeg glavnog direktora i još dvojice bivših zaposlenika Patria Vehycles Oi zbog sumnje da su podmićivanjem 2007. "podmazali" prodaju Patrijinih vozila Hrvatskoj
Stipe Mesic, the last president of the former Yugoslavia federation's presidency and former Croatian president listens to quetions during an interview in Zagreb on June 24, 2011. Yugoslavia's collapse was inevitable, the federation's last president Stipe Mesic told AFP in an interview ahead of the 20th independence anniversary of its two former republics Croatia and Slovenia. AFP PHOTO/STRAFP PHOTO/ STRINGER
 AFP

Istraga koju zajednički vode istražiteljski timovi Hrvatske, Finske i Austrije o prodaji Patrijinih oklopnih vozila Hrvatskoj vojsci 2007. i dalje traje.

U Hrvatskoj su istražitelji USKOK-a ispitali niz ljudi vezanih uz nabavu tih vozila. S njihovim iskazima, prikupljenom dokumentacijom i podacima s kojima raspolažemo upoznali smo finske i austrijske kolege, kao što su i oni nama dostavili njihova saznanja iz istrage. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći, detalje iz istrage ne možemo otkrivati, potvrdio nam je danas izvor iz DORH-a na pitanje u kojoj fazi je istraga koja bi trebala utvrditi je li 2007. pri nabavi 84 Patrijina oklopna vozila vrijedna 112 milijuna eura za potrebe Hrvatske vojske netko u Hrvatskoj uzeo mito i, ako jest, tko.

Finske optužnice

Priča o mogućem mitu pri nabavi Patrijinih vozila ponovo je aktualizirana ovih dana nakon što je finsko tužiteljstvo najavilo da će podići optužnicu protiv bivšeg glavnog direktora i još dvojice bivših zaposlenika Patria Vehycles Oi zbog sumnje da su podmićivanjem 2007. "podmazali" prodaju Patrijinih vozila Hrvatskoj, te navodnih sumnji da su mito dali, ili namjeravali dati, tadašnjem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću i direktoru tvrtke Đuro Đaković-Specijalna vozila, Bartolu Jerkoviću. I Mesić i Jerković oštro opovrgavaju takve tvrdnje.

Sporne količine

Još 2011. državna odvjetništva Finske, Hrvatske i Austrije potpisala su ugovor o formiranju zajedničkog tima čija je zadaća istražiti sumnje prema kojima je Patria pri prodaji oklopnjaka HV-u nekome u Hrvatskoj dala mito. Jedan od naših izvora koji je 2007. bio u krugu osoba uključenih u nabavu 84 Patrijina oklopnjaka, međutim, ističe da mu se spominjanje Mesića i Jerkovića čini nelogičnim, jer nisu osobe koje su po formalnim položajima 2007. bile nadležne za sklapanje ugovora o kupnji vojnih vozila. Sklapanje ugovora o nabavi je, podsjeća naš izvor, bilo u nadležnosti MORH-a. Testiranja prije sklapanja ugovora, podsjeća isti izvor, pokazala su značajne prednosti Patrijinih vozila na onima austrijskog konkurenta Steyra, pa je nejasno zašto bi Patrija mitom poticala prodaju svojih vozila koja po kvaliteti i cijeni nisu imala konkurenciju.

- Ono što u tome poslu može biti sumnjivo jest ukupna ugovorena količina Patrijnih vozila. Ugovorena je nabava ukupno 126 oklopnjaka što apsolutno nadmašuje stvarne potrebe hrvatske vojske za tom vrstom opreme, kaže sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:37